Gündem
  • 11.10.2007 17:19

AKP'DE "TEZKERE" ÇATLAĞI

AKP hükümeti, PKK terörüne karşı sınır ötesi operasyon tezkeresi getirmeye hazırlanırken, AKP içinde "tezkere ve operasyon fayda getirmeyebilir" sesleri yükselmeye başladı. Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu "Sınır ötesi hareket fayda getirmez. Yararına inanmadığım şeye oy vermem" dedi.
      AKP milletvekillerinin büyük çoğunluğu tezkere beklerken, doğu milletvekilleri tezkereye ve sınır ötesi operasyona soğuk mesajlar verdi. Tezkere ve operasyonla ilgili olara doğulu AKP'lilerin görüşleri şöyle:
      Yahya Akman (Şanlıurfa): Irak'ta ABD ve Kürt unsurlarıyla savaşın içine girilecek ortamı hiç kimse arzulamaz, ben de arzulamam. Tezkerenin bu işin bitirilmesine dair netice vereceğini düşünmüyorum. Ancak psikolojik etkisi olur. Birileri Türkiye'yi Kuzey Irak'a sokmak istiyor. Çok dikkatli olmak gerek. Sonrasındaki adımlar çok önemli. Bununla terör bitecek dersek yanlış olur.
      Kutbettin Arzu (Diyarbakır): Kuzey Irak'a 30 kadar operasyon yapıldı. Ama büyük sonuçlar olmadı. Sınır ötesi operasyonun çözüm noktasında başarı şansı olacağına inanmıyorum. Sınır ötesi haraket fayda getirmez, bunlarla sorun çözülmüyor. Önce kendi topraklarımızda çözmemiz gerek. Yararına inanmadığım şeye oy vermem.
      İhsan Arslan (Diyarbakır): AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, sınırötesi harekata "içerden büyük tepki geleceğini" belirterek, "İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır'daki tepkiler hesap edilmeli" dedi.
      Arslan şöyle devam etti: "Sorunu Ankara büyüttü. Sorunu teşhisimizde uzun süre yanıldık. Tabulardan, sorunu tartışma imkanı bulamadık ve sorunun kökenine inemedik. Başlangıçta 3-5 çapulcu dedik, onun için polisiye tedbirler aldık, ama sonuçta sayısı bugün binleri aşan bir silahlı örgütle karşı karşıyayız. Yani silahlı militanların tamamını güvenlik güçlerimiz ortadan kaldırsa sizce bu sorun bitmiş oluyor mu? Bunun cevabı çok önemlidir. Hele hele Kuzey Irak'a girdiğimizde dış tepkileri hep konuştuk ama içeride halkımızın göstereceği tepkileri ifade edemedik; etmekten de kaçıyoruz doğrusu." Seracettin Karayağız (Muş): Irak'a 24 defa müdahale olmuş. Saddam bunlara müdahale etmiyordu, hoşuna gidiyordu. Müdahalelere rağmen neticede bir farklılık yok. Kendi sınırlarımızı korursak, içeriye giremedikten sonra yapabilecekleri bir şey yok. Sınırdan bomba ve terörist geçiyor. Sınırları iyi korursak dış müdahaleye gerek kalacağını sanmıyorum. Sınıra belli bir güç kaydırınca haberleri oluyor. Silahları bırakıp sivillerin arasına katılabilirler. Bu tür mahsurları da var. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER