Gündem
  • 11.8.2024 12:50

Amerikan istihbaratı : İran Haniye'nin intikamı için çok sayıda roketatar hazırladı

ABD'li yetkililer, İran'ın Haniye suikastının ardından İsrail saldırısı için 'roketatarlar hazırladığını' söyledi

İran'ın, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından İsrail'e misilleme saldırısı düzenlemeye hazırlandığı bildiriliyor.

ABD'li yetkililer, İran'ın, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin suikastının ardından İsrail'e yönelik olası misilleme saldırılarına hazırlık amacıyla füze rampalarını hareket ettirdiğini ve askeri tatbikatlar yürüttüğünü bildirdi .

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, böyle bir saldırının zamanlamasının ve "özelliklerinin" henüz belirsiz olduğunu, bunun İsrail'in hazırlık yapmasını ve ABD'nin çabalarına yardımcı olmasını engellemediğini söyledi.

Biden'ın hükümeti, İsrail'in Suriye'deki İran büyükelçiliğine saldırmasının ardından İran'ın İsrail'e daha önce görülmemiş saldırılar düzenlemesinin ardından, Nisan ayında yaptığı gibi, İran'dan gelebilecek olası bir saldırıyı engellemek için İsrail ile birlikte çalışıyordu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ( CENTCOM ) Başkanı, misilleme saldırısı hazırlığı için İsrail'e indi ve savunmayı "koordine etmek" üzere İsrail ordusunun komutanıyla bir toplantı yaptı.

Bu arada İsrail medyası, Tel Aviv'in, istihbaratının Tahran'ın bir saldırı hazırlığına dair "kesin kanıt" bulması halinde İran'a önleyici bir saldırı düzenlemeyi düşünebileceğini bildirdi.

İran ve Hamas, suikastın ardından misilleme yapacaklarına dair yemin ederken , İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), İsrail'in "uygun zaman, yer ve şekilde ağır bir cezaya çarptırılacağını" söyleyerek Haniye'nin öldürülmesinin intikamını almaya yemin etti.

IRGC ayrıca suikastın "ABD'nin suçlu hükümeti tarafından desteklendiğini" söyledi. Washington, ABD'nin cinayetten haberdar olmadığını veya buna dahil olmadığını ileri sürdü.

Haniye'nin, İran'ın yeni seçilen Başbakanı Mesud Pezeshkian'ın yemin törenine katılmak için gittiği Tahran'daki konaklama yerinin dışından fırlatılan "kısa menzilli bir mermi" sonucu hayatını kaybettiği bildirildi .

Saldırı, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Fuad Şukr'u öldürerek "hedefli bir saldırı" gerçekleştirdiğini açıklamasından birkaç saat sonra gerçekleşti .

 ABD'nin, İran'dan gelecek bir saldırıya, Lübnan Hizbullahı ve İran'ın bölgedeki diğer  vekillerinin de eşlik edebileceğinden endişe duyduğu bildiriliyor .

Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu'daki gerginliği azaltmak için "gece gündüz" çalışıyor, İran ve İsrail arasındaki gerginliği azaltmak için diplomasi yürütüyorlar.

Blinken, Avustralyalı mevkidaşıyla Washington'da düzenlediği imza töreninde, "Tüm taraflar gerginliği tırmandırmaktan kaçınmalı" dedi.

"Tüm taraflar gerginliği azaltmak için adımlar atmalı. Tırmanma kimsenin çıkarına değil. Bu sadece daha fazla çatışmaya, daha fazla şiddete, daha fazla güvensizliğe yol açacaktır."

Güncellenme Tarihi : 11.8.2024 12:59

İLGİLİ HABERLER