Gündem
  • 18.6.2024 18:37

Biden İsrail Hizbullah savaşını önlemek için bölgeye danışmanını yolladı

ABD'li danışman, Hizbullah'la çatışma devam ederse Tel Aviv'i İran'ın saldıracağı konusunda uyardı..
Haaretz gazetesinin raporunda, ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein'ın Pazartesi günü İsrailli yetkililere İran'ın İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırısının İsrail savunmaları için engellenmesinin zor olacağını söylediği belirtildi.

Hochstein'ın İsrail ve Lübnan ziyareti, Hizbullah grubunun Pazar günü başlayan en büyük Müslüman festivali olan Kurban Bayramı nedeniyle İsrail'e yönelik saldırılarını askıya aldığı bir dönemde gerçekleşti.

Gazete, Hochstein'ın, iki taraf arasındaki ateşkese ara verilmesini gelecekte ateşkes için bir çerçeve anlaşması oluşturmak amacıyla kullanmayı umduğunu söylediğini aktardı.

Ancak Gazze'de resmi ateşkes olmadan böyle bir anlaşmanın uygulanamayacağını söyledi.

ABD'li danışman, İsrail ordusunun Refah'a saldırısının iki veya üç hafta içinde tamamlanarak Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki çatışmanın yoğunluğunun azalmasını umduğunu ifade etti.

İsrail hükümeti Haaretz'in raporuna henüz yanıt vermedi .

Hochstein şu anda Beyrut'ta bulunuyor ve İsrail-Hizbullah sınır anlaşmazlığını görüşmek üzere Lübnanlı yetkililerle buluşuyor.

Pazartesi günü İsrail'i ziyaret ederek aralarında Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın da bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililerle görüştü.

Geçtiğimiz Ekim ayında Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana her gün karşılıklı ateş açıldı ve binlerce sivil ortak sınırın her iki tarafında yerlerinden edildi.

İsrail, Hizbullah'la tam bir askeri çatışmaya girme konusunda anlaşmazlıklar yaşıyor... ve Tel Aviv kayıplardan şikayet ediyor

İşgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyindeki durum nedeniyle İsrail hükümeti arasında bir anlaşmazlık yaşanıyor . Lübnan Hizbullah'ının işgal altındaki topraklara yönelik saldırılarının yoğunlaşmasıyla birlikte, İsrail'de Lübnan ve Hizbullah'a karşı büyük bir savaş başlatılması gerektiği yönündeki söylemler yeniden canlanıyor. İsrail'in içinde de sükunet isteyen başka sesler yükselirken... Gazze Şeridi'nde savaşın başlaması ve işgal ordusunun "şiddetli bitkinlik" içinde olması.

Lübnan'a savaş açma ve sükunet çağrıları arasında, Hizbullah'ın kuzey Filistin'deki işgal altındaki topraklara yönelik füzeleri işgal için bir "kabus" olmaya devam ediyor. Öte yandan Batı'nın çabaları, İsrail'le yeni bir savaşa sürüklenmek yerine durumu sakinleştirmeye çalışıyor gibi görünüyor.

Bu raporda, işgal altındaki bölgelerin kuzeyindeki durumu, Hizbullah'ın bombalaması sonucu oluşan kayıpların boyutunu, bombalamada kullandığı füze türlerini ve ayrıca İsrail içinde İsrail'le ilgili anlaşmazlığın boyutunu takip ediyoruz. Güney Lübnan'da yeni bir savaş başlatılıyor.

Lübnan'la gerilimi azaltmayı reddetti

Fransa ve Amerika, Hizbullah ile İsrail arasındaki durumu sakinleştirecek bir öneri sunmaya çalıştı ancak işgal bu öneriyi reddetti ve gerilimin azaltılmasına yönelik bir yol haritası üzerinde çalışmak üzere Fransa ve ABD ile birlikte bir "üçlü çerçeveye" katılmaya karar verdi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, İsrail'in bu reddi "çerçevede" Fransa'nın varlığına bağladığı bir açıklamasıyla geldi. Galant'ın açıklamaları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Perşembe akşamı Paris, Washington ve Tel Aviv'in bir araya geleceğini açıklamasının ardından geldi. İsrail-Lübnan sınırında Fransa'nın yol haritası üzerinde "üçlü çerçeve" içerisinde çalışacak.


İşgal, Gallant'ın sözleriyle şöyle diyordu: "Halkımızı savunmak için haklı bir savaş yürüttüğümüz bir dönemde, Fransa, İsrail'e karşı düşmanca politikalar benimsedi." Şöyle ekledi: "Bu nedenle Fransa, Hamas'ın İsrailli çocuklara, kadınlara ve erkeklere karşı işlediği zulmü görmezden geliyor". Şöyle devam etti: "İsrail, Fransa'nın önerdiği üçlü çerçeveye taraf olmayacak."

 

Güncellenme Tarihi : 18.6.2024 23:02

İLGİLİ HABERLER