Gündem
  • 30.10.2008 10:03

CHP VE DTP BOYKOTTA BİR ARAYA GELDİ

Cumhuriyetin ilan edildiği ve milli iradenin vücut bulduğu TBMM’deki törenlere Baykal ile CHP boykotu damgasını vurdu. DTP’li belediye başkanları ise meydanlardaki kutlamalara katılmadı.
CUMHURİYET’İN ilanının 85’nci yıldönümü kutlamaları CHP ile DTP’nin boykotuna sahne oldu. CHP lideri Deniz Baykal ile CHP’li, DSP’li vekiller Meclis ve AKM’deki kutlamalara, DTP’li belediye başkanları da meydanlardaki kutlamalara katılmadı. Kutlamalar Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Daha sonra Meclis’e geçen Gül burada tebrikleri kabul etti.
GÜL’ÜN BAYRAMI DEĞİL...
CHP lideri Baykal, CHP’li ve DSP’li milletvekilleri törenlere ve Gül’ün Çankaya Köşkü’nde verdiği resepsiyona katılmadı. Baykal, CHP’li ve DSP’li milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Gül’ü protesto ettikleri için törene katılmadıkları belirtildi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk dışında Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık, milletvekilleri Hasip Kaplan, Pervin Buldan da Gül’ü kutladı. Tören Salonu’na gelen CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek Gül’ün elini sıkmadan salondan ayrıldı. Gül, hem yurtdışındaki hem yurtiçindekilerin cumhuriyet bayramını kutladığını belirtti. Meclis Başkanı Toptan, CHP’nin protestosunun sorulması üzerine, ‘Neden katılmadıklarını CHP’lilere sormak lazım. Nedenini bilseydim söylerdim. Bu bayram Cumhurbaşkanının değil, Cumhuriyet bayramıdır’ dedi.
BİR ANLAM TAŞIMIYOR...
DENİZ Baykal, daha sonra soruları cevaplarken ‘Cumhuriyetin değerlerinin hızla aşındırılıp yozlaştırıldığı bir dönemde yapılan kutlamaların Anıtkabir ziyareti ötesinde bir cumhuriyet kutlaması şartlarını ve anlamını taşımadığı düşüncesindeyim’ diye konuştu. AKM’deki törene diğer parti liderleri de katılmadı. Öte yandan Manisa’daki Cumhuriyet Balosu’nda Belediye Başkanı Bülent Kar’ın başörtülü eşiyle gelmesi üzerine Garnizon Komutanı Tümğgeneral Naim Babüroğlu dışındaki askeri protokol salonu terketti. Babüroğlu da biraz kaldıktan sonra salondan ayrıldı.
Ana muhalefet yeri boş kaldı
Deniz Baykal ve CHP’liler protesto ettiği için TBMM tören salonunda anamuhalefet lideri için ayrılan protokol bölümü boş kaldı.
DTP’li başkanlar mazeretli!
DOĞU ve Güneydoğu’da da coşkuyla kutlanan Cumhuriyet bayramı etkinliklerine DTP’li belediye başkanları katılmadı. DTP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir törenlerde hazır bulunmadı. Yerine Yardımcısı Abdullah Sevinç’in katıldı. Baydemir’in neden kalmadığı sorununa cevap verilmezken, basın bürosu temsilcileri ‘Başkan 3-4 gün izinli diye katılmadı’ dediler. Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt törenlere katılmama nedenini, Başbakan Erdoğan’ın DTP’yi kastederek, ‘Bunlar terör yandaşı’ sözlerini gösterdi. Kurt, ‘Başbakan özür dileyene kadar hiçbir resmi töreni katılmayacağım’ dedi.
TEK BAHANELERİ ERDOĞAN
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Belediye Başkanı Salih Yıldız’ın da aynı gerekçe ile törenlere katılmadığı belirtildi. Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da törenlere katılmazken, Başbakan Erdoğan’ın partilerine yönelik eleştirilerini gerekçe gösterdi. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de törenlere katılmadı. Abdil’in telefonlara ulaşılamazken, belediye görevlileri bu konuda yorum yapmadı.
Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak da törenlere katılmadı. Gerekçe olarak herhangi bir açıklama yapılmadı. Törenlere başkan vekili Selim Basan katıldı. DTP’li Belediye Başkanları’nın saygı duruşu ve çelenk bırakma törenlerine de katılmadıkları belirlendi.
Cumhuriyeti gösterdiğin istikamette yücelteceğiz
Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Ulu Önder Atatürk’ün huzuruna çıktı. Gül, mozoleye, üzerinde ‘Cumhurbaşkanı’ yazan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Gül Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Gül, deftere şunları yazdı: ‘Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz. Bize emanet ettiğiniz Cumhuriyeti, gösterdiğiniz istikamette daha da yücelteceğimize ve işaret ettiğiniz muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağımıza söz veriyoruz.’

star

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:50

İLGİLİ HABERLER