Gündem
  • 24.11.2023 16:37

Gazze Savaşının İsrail'e faturası çok ağır oldu

Gazze savaşının İsrail'e maliyeti 48 milyar dolar
İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana, Hava Kuvvetleri'nin hava savunma sistemi, çoğunluğu Rafael Savunma Şirketi tarafından üretilen Demir Kubbe'yi kullanan füzeler olmak üzere iki binden fazla önleme gerçekleştirdi. 

Aynı şirket tarafından tasarlanan "David's Sling" sistemi, Yemen'den gelen çok sayıda balistik füzenin Arrow-2 füzeleri kullanılarak durdurulmasının yanı sıra, onlarca ağır füze önleme operasyonu da gerçekleştirdi. Her ikisi de Israel Aerospace Industries tarafından üretilen Arrow-3 füzesi, eski Amerikan Patriot sistemiyle, çoğu dronlar tarafından gerçekleştirilen çok sayıda önleme operasyonu da gerçekleştirdi.
Tabi bunların bir maliyeti var

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bir finansal danışmanlık şirketinin perşembe günü yaptığı tahmine göre, İsrail'in Gazze'de devam eden savaşının İsrail ekonomisine cari yılda ve gelecek yılda 48 milyar dolara mal olabileceği tahmin ediliyor .

Israel Leader Capital Markets'ın haberine göre, "İsrail'in savaşın toplam maliyetinin üçte ikisini karşılaması muhtemeldir, geri kalan kısım ise askeri yardım şeklinde ABD tarafından karşılanacaktır."

48 milyar dolarlık tahmin, İsrail Ulusal Ekonomi Konseyi'nin savaşın İsrail ekonomisine maliyetinin potansiyel olarak 200 milyar şekel (54 milyar dolar) olarak tahmin edildiği yakın tarihli duyurusu da dahil olmak üzere önceki değerlendirmelerden daha düşük.

İsrail Maliye Bakanlığı Ekim ayında savaşın ekonomik maliyetinin günlük 270 milyon dolar olduğunu tahmin ederek, savaşın sona ermesinin kayıpların durması anlamına gelmediğini vurguladı.

Perşembe günü Bloomberg'e göre Leader Capital Markets'ın rakamları, İsrail hükümetinin halihazırda yarım yüzyıldaki en kötü silahlı çatışma olarak tanımlanan süreçten geçmek için muhtemelen yeniden borç alması gerekeceği anlamına geliyor .

Ajans, İsrail Maliye Bakanlığı baş muhasebecisi Yali Rotenberg'in şunları söylediğini aktardı: "Birkaç ay süren çatışmayı gösteren temel senaryoyla ilerliyoruz ve ek tamponlar inşa ediyoruz. “Devleti finanse edebiliriz.”

Her ne kadar hükümet, Goldman Sachs gibi Wall Street bankaları aracılığıyla özel yerleştirmeler yoluyla uluslararası tahvil ihraç etse de, finansman ihtiyacının çoğunu karşılamak için yerel piyasaya güveniyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.11.2023 16:45

İLGİLİ HABERLER