Yaşam
  • 27.4.2008 10:17

GIDALARLA İLGİLİ DOLAŞAN MAİLLER NE KADAR DOĞRU?

Türkiye’de markalı üretim yapan gıda sektörü, bir yandan kayıtdışı üretimle, bir yandan da yalan yanlış bilgiler içeren e-mail zincirleriyle mücadele ediyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı, “İnternette dolaşan sağlıkla ilgili bütün o e-mail’leri inceliyoruz, şimdiye kadar biri bile ismi verilen profesör tarafından yazılmış çıkmadı” diyor

Türkİye’de gıda sektörünün yüzde 70’i kayıt dışı... Yüzde 30’u oluşturan kayıtlı gıda üreticileri ise rakiplerinin kaçak güreştiği sektörde bir de yanlış bilgilendirme yapan e-mail zincirleri ve eksik bilgiye dayanan sağlık haberleri ile mücadele ediyor.


Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner bu mail’lerin tamamının yanlış bilgilendirme olduğunu vurguladı: “İnanın biz internette dolaşan sağlıkla ilgili tüm mail’leri inceliyoruz, daha bir tanesi bile doğru çıkmadı. Hepsinin altında bir profesörün ismi olur biliyorsunuz, bu profesörleri arıyoruz, tümü ”İsmimi kullanmışlar, ben böyle bir yazı yazmadım” diyor.

Peki bu mail’ler niye atılıyor? Saner’in verdiği bilgiye göre bu tip mail’ler yurtdışına mail adresi satanlar tarafından gönderiliyor ve hızla yayılıyor. Bir mail birkaç adrese gittikten sonra çarpan etkisiyle binlere, yüzbinlere ulaşıyor, zincirin bir noktasında maili atan kişiye geri dönüyor ve o zamana kadar gezdiği tüm mail adreslerini ele veriyor. Bu kişiler yurtdışında “Türkiye’den satılık e-mail adresi” diyerek bu mail adreslerini satarak para kazanıyor. Birçok insan da gıda alışkanlıklarını bu yanlış bilgiler ışığında yeniden şekillendiriyor.


Tavukta hormon olur mu

Sağlık şu anda herkesin en hassas olduğu konu. Bu nedenle yanlış bilgilendirme yapan e-mail’ler büyük bir hızla yayılıyor ve bu yanlış mailler nedeniyle kayıt içindeki gıda üreticileri büyük töhmet altında kalıyor. Bu mücadelede bazı firmalar dava yoluna gidiyor, dedektif gibi maili dolaştıran kişiyi arıyor, bazı firmalar ise sektör olarak dernekleşerek ’Hayır bütün bu bilgiler yanlış’diyor.

Margarin üreticilerinin “Margarin bitkiseldir, söylendiği gibi kolestrol yapmaz” diyerek kurduğu MÜMSAD bu konuda en son örneklerden biri. Asıl savaşı kuş gribi sırasında veren markalı tavuk üreticileri de Türkiye’de yüzde 90’ı kayıtiçinde olan tek sektör olarak, kendilerini savunmak için Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nu kurdu. Platformun ve CP Türkiye’nin Başkan Yardımcısı Nezih Gencer, “Kuş gribi sırasında sektörümüz kendini yeniden var etti. Markalı üreticiler olarak biz kayıt içindeyiz ve sürekli denetleniyoruz. Düzenli olarak tavuklarımızdan örnekler alınıyor. Bugüne kadar bir tek tavuğumuzda bile sağlığa zararlı bir maddeye rastlanmadı. Bırakın hormon gibi zararlı katkı maddeleri vermeyi, tavuğa verdiğimiz yemi bile sterilize ediyor, tertemiz kümeslerde besliyoruz. Hayvansal proteinin çok az tüketildiği ülkemizde tavuk çok sağlıklı ve çok ucuz bir ürün. Tüm çiftliklerimiz günde 24 saat tüketicilerin denetimine açık” diyor.

Tek çıkar yol marka

Batılı ülkeler sağlıklı beslenmek için organik ürünlere yöneliyor. Türkiye’de ise organik ürünlerden bile şüphe edilen, kayıt dışının kayıt içini zorladığı bu ortamda biz ne yapacağız? Veteriner Halk Sağlığı Derneği Bilim Kolu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere bu soruyu, “En temel önlem, açık satılan her türlü gıda ürününden uzak durmak, denetlenen, markalı ürünleri kullanmak” sözleriyle cevaplandırıyor.

İŞTE MAİLLERDEN BİRİ:

DEHŞET VERİCİ BİR HİKAYE

Biz neler yiyoruz?

AB Gıda Güvenliği Programı, ürünlerinde sağlığa zararlı tarım ilacı kalıntısı çıkan ülkeleri alarm programına alıyor. Burada Türkiye tüm dünyada 2006’da en kötü üçüncü ülkeyken 2007’de ikinciliğe yükseldi. Yani ürünleri en çok alarm veren ikinci ülkeyiz. Tarım ilacı kalıntısı hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, şu dehşet verici hikayeyi anlattı: “Muğla’da bir tarım ürünleri ihracatçısıyla karşılaştım. Ürününde yüksek düzeyde zirai ilaç kalıntısı çıkmış, Avrupa’ya ihraç edememiş. ’Ne yapacaksınız, iç pazara mı verdiniz?’ dedim. ’Yok, o kadar yüksek çıkmadı, Makedonya’ya satacağım’ dedi. Bazı üreticiler, zararlı kalıntı düzeyi hiçbir ülkenin almadığı kadar yüksekse, o ürünü iç pazara veriyor. İç pazarda bir denetim yapılamıyor.”

Doğru olduğu söylenen yanlışlar

*PAKETTE İÇİNDEKİLER LİSTESİNDE E MADDESİ YAZIYORSA SAĞLIĞA ZARARLIDIR

Ürünlerin üzerinde yazan ’İçindekiler’ kısmında E maddesi varsa, bu maddeler katkı maddesidir ve sağlığa zararlıdır, konservede katkı maddesi vardır: Yanlış E maddeleri, yapılan kapsamlı denetimler sonrasında sağlığa zarar vermediği kanıtlanan katkı maddeleri. Bu madde var diye paketli bir ürünü almayıp açıkta satılan ürünlerden almak en büyük hata. Çünkü açıkta satılan ürünün içinde sağlığa zararlı katkı maddeleri olabilir ve sizin bundan haberdar olmanız imkansız. Konserve ise sadece sıcaklıkla sterilize edilen, içinde hiçbir katkı maddesi olmayan yegane ürünlerden.

SALATALIK HORMONLU OLDUĞU İÇİN DOLAPTA BÜYÜDÜ....

Salatalık, çilek gibi sebze ve meyvelerde hormon kullanılıyor, bu yüzden bu ürünler tarladan hale gelirken, hatta evdeki dolapta bile büyüyor: Yanlış.
Sebze ve meyvede hormon kullanılması teknik olarak mümkün değil, çok zor ve çok maliyetli bir işlem. Sebze ve meyvede kullanılan hormon değil, büyüme düzenleyici ve bu madde uzmanların verdiği bilgiye göre insan bünyesinde yok oluyor. Sebze ve meyvenin koparıldıktan sonra bir süre daha gelişimini sürdürmesi doğal bir durum. Asıl tehlike ise tarımda kullanılan zirai ilaçlar.

TAVUKLAR HIZLI BÜYÜSÜN DİYE HAREKET ETTİRİLMİYOR...

Tavuk çiftliklerinde tavuklar sıkışık bir ortamda büyütülüyor ki fazla hareket etmesinler, daha çabuk kilo alsınlar, şişsinler: Yanlış.
Markalı tavuk üreticileri, “Tam aksine, tavuklar açık kümeslerde çok konforlu biçimde yaşıyor. Onları rahatça dolaşabilecekleri, mutlu olabilecekleri bir ortamda tutuyoruz ki daha rahat gelişsinler, büyüsünler, daha verimli olsunlar. Tavuklarımız neredeyse otel konforunda yaşıyorlar. Yaptığımız denetimlerde bırakın sıkışıklığı, tavukların mutlu olduğunda belirli bir oturuş pozisyonu vardır, tavuklar öyle oturuyor mu diye bile bakıyoruz. Asıl korkulması gereken markasız satılan ve hiçbir denetime tabi olmayan tavuklar” diyor.

SÜT UHT İŞLEMİNDE İÇİNDEKİ VİTAMİNLERİ KAYBEDER...

Süt pastorize edilmesi ve UHT işlemi sırasında yüksek sıcaklığa maruz kaldığı için içindeki vitaminleri kaybeder: Yanlış.
Süt pastorize işlemi sırasında sadece birkaç saniye yüksek ısıya maruz kalıyor ve bu sayede içindeki mikroplar ölüyor ancak vitaminler korunuyor. Türkiye’de hala sokak sütü içme oranı yüzde 70’lerde. Bu sokak sütleri çiğ olarak tüketilirse ölümle sonuçlanabilecek hastalıkları taşıyor. Sokak sütünü tüketenler, sütü uzun bir süre kaynatıyor. Asıl vitaminler işte o zaman ölüyor.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:18

İLGİLİ HABERLER