Bilim
  • 9.3.2007 00:04

GÜNEŞ'LE GÖKTAŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ İSPATLANDI

Bilim insanları, güneş ışınlarının gök taşlarının daha hızlı dönmesine neden olabileceklerini belirterek, Güneş Sistemi'nin ne kadar dinamik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiler.
      Birisi yaklaşık 1,6 km, diğeri yaklaşık 115 metre uzunluğunda iki ayrı gök taşını (asteroid) inceleyen uluslararası bilim adamı ekibi, güneş ışığının şekilsiz ve tam yuvarlak olmamalarından ötürü asteroidlerin dönüşünü etkileyebileceği yönünde daha önce ortaya atılan ve ispatlanmayan teoriyi doğruladılar.
      Teorinin sahibi 4 bilim adamının isimleriyle YORP (Yarkovsky-O'Keefe-Radzievskii-Paddack) etkisi olarak adlandırılan güneşin ışınlarının bu özelliği, gök taşlarının yamuk yüzeyinin özelliğinden ötürü bir jet motoru etkisi yaratıyor.
      Güneş ışını asteroide çarptığında, güneş enerjisi soğuruluyor ve ardından uzaya yeniden yayılıyor. Gök taşı küre biçiminde olmadığından, bu da dönmesine neden olan bir itme etkisi yaratıyor.
      Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki Queen's Üniversitesi'nden Stephen Lowry, göktaşının biçimine bağlı olarak, YORP etkisinin tüm asteroidin yüzeyinde açık bir tork (dönme momenti) yol açabileceğini, bunun da gök taşının tam bir tur dönüş zamanını değiştirebileceğini belirtti.
      New York İthaca'daki Cornell Üniversitesi'nden Patrick Taylor da, bunu hayal etmenin bir başka yolu olarak, rüzgarın değirmeni döndürmesi veya rüzgar gülüne üflendiğinde dönmesini örnek gösterdi.
      Araştırmalarında, büyük teleskop ve radarları kullanan bilim insanları, yaptıkları ölçümler sonucu iki gök taşının dönüş sıklıklarının yıllarla ifade edilen bir süreç sonunda değiştiğini tespit ettiler.
      Taylor, araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak, ''Bu Güneş Sistemimizin çok dinamik bir yer olduğunu ve yıldızımız Güneş'in sadece Dünya'yı, gezegenleri değil, yörüngesindeki en küçük kayaları bile etkilediğini gösteriyor'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:12

İLGİLİ HABERLER