Dünya
  • 28.4.2006 05:03

İŞTE 'DA VINCI' DAVASININ ŞİFRESİ!..

Dan Brown’un "Da Vinci Şifresi" kitabında intihal yaptığıyla ilgili davaya bakan İngiliz yargıcın da 71 sayfalık beraat kararına kendi şifresini koyduğu ortaya çıktı.

Yargıç Peter Smith’in Hz. İsa’nın soyunun Magdalalı Meryem aracılığıyla devam ettiğini öne süren "Da Vinci Şifresi" kitabındaki bol miktardaki şifreden esinlendiği sanılıyor. Metin içine italik karakterle bazı harfler serpiştirilen metinde önce bunlar, imla hatası olarak algılanıyor. Ancak harfler sıralandığında "smithcode" yani ’smithşifresi’ ifadesi çıkıyor ve bunu "Jaeiextostpsacgreamqwfkadpmqz" şeklindeki kodlu harfler kümesi izliyor.

Dünyanın dört bir yanında şifre kırıcılar bu mesajın ne olduğunu ortaya çıkarmaya çalışırken yargıç Peter Smith; "Kararı tartışmam, ancak karar metninde niye bir şaka yer almasın" dedi.

Yargıç, çözümün kolay olduğunu, şifre çözülürse bunu da doğrulayacağını söyledi. Michael Baigent ve Richard Leigh isimli yazarlar, Dan Brown’un kitabının kendilerine ait 2003 tarihli "Kutsal Kan, Kutsal Kase" kitabından intihal olduğunu öne sürüyordu. Kitapları karşılaştıran yargıç Smith, intihal olmadığına karar vermişti.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:37

İLGİLİ HABERLER