Dünya
  • 24.12.2006 16:50

İTALYA BAŞBAKANI PRODİ LÜBNAN'DA..

BEYRUT - İtalya Başbakanı Romano Prodi, Lübnanlı meslektaşı Fuat Sinyora ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu sorununa kapsamı ve kalıcı bir çözüm bulmanın yolunun, Lübnan sorununu çözmekten geçtiğini söyledi.
Lübnanlı yetkililerle görüşmek ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan İtalyan birliğini ziyaret etmek için Lübnan'a gelen İtalya Başbakanı Romano Prodi Lübnan'daki siyasi kriz ile 1701 sayılı BM kararının uygulanması konularında önemli açıklamalarda bulundu. Ziyaretinin, Ortadoğu siyaseti ve Lübnan'ın geleceği konularında, dostluk ve işbirliğini pekiştirme açısından yeni bir fırsat olduğunu söyleyen Prodi şöyle konuştu:


"Biz İtalya olarak Lübnan'da barışın, birliğin ve egemenliğin korunması yönünde atılmış adımları destekliyoruz. Bu konu sadece Lübnan'ı değil, tüm Ortadoğu'yu yakından ilgilendiriyor. Lübnan sorununa çözüm bulmadan Ortadoğu sorunu çözülemez. Sayın Sinyora'ya ülkesinde istikrar ortamının sağlanması için yaptığı çalışmalardan ve UNIFIL ile olan işbirliğinden ötürü teşekkürlerimi ilettim. UNIFIL görevinin çok iyi bir şekilde yapıyor. Lübnan hükümeti ve halkıyla olan işbirliğimiz dostluğa ve ortak hedeflere dayalı bir işbirliğidir."


İsrail işgali altında bulunan Lübnan'a ait Şiba çiftlikleri konusunda İtalya'nın nasıl bir tutum sergilediği yönünde sorulan bir soruya Prodi, "Sayın Sinyora ile Şiba çiftlikleri konusunu da görüştük ve bu sorunun halledilmesi gerektiğini vurguladık. Bölgede daimi bir barışın olabilirliğini göstermek için ilk adımın atılması gerekli. Şiba çiftlikleri sorunu BM tarafından çözülmeli ve bu konuda BM'ye güvenilmeli" yanıtını verdi.


Prodi, "1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için İsrail tarafına telkinleriniz olacak mı?" şeklindeki soruya ise İtalya'nın hiçbir zaman tek başına bir rol üstlenme cihetine gitmediğini, Avrupa Birliği'nin (AB) bir parçası olarak birlik çerçevesinde benimsenen kararlar doğrultusunda hareket ettiklerini ve bu yönde bir kararın başarılı olabilme şansının tüm AB ülkelerinin desteğini almasına bağlı olduğunu söyledi.


Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora ise Prodi'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin muhalefet tarafından tartışma konusu haline getirilen Lübnan hükümetinin yasallığını destekler nitelikte olduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER