Gündem
  • 23.5.2012 00:07

Kadına şiddet sadece bizde değil her yerde var!..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aile içi şiddet vakaları Türkiye'de daha çokmuş gibi bir algılamanın yanlışlığına işaret ederek, ''Türkiye'de bu konuda büyük bir farkındalık ve bilinçlenme var. O yüzden ufacık bir olay olduğunda, gazeteler ve televizyonlar bunu hemen büyütüyor. Bu da bu konuda daha çok dikkati çekmek için bilinçli bir şekilde yapılıyor, herkesi daha çok uyarmak için yapılıyor'' dedi.
          Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Gül, bir soru üzerine, Filistin ve Arap dünyası ile İsrail arasındaki problemlerin çözümü için Türkiye'nin ne kadar büyük katkılar ortaya koyduğunun, konuyu takip eden herkesçe çok iyi bilindiğini söyledi.
     Gül, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasından önce, neredeyse Suriye ile İsrail arasındaki direkt konuşma safhasına geçecek süreci organize ettiklerini hatırlattı.
     İsrail-Filistin meselesinde, gayet güçlü bir şekilde iki devletli bir çözümün, iki devletin yan yana barış ve huzur içerisinde yaşayabilecekleri bir sürecin ancak uzun vadeli bir istikrar ve barışı getireceğine inandıklarını ve bunu da çok önemli gördüklerini ifade eden Gül, ''Çünkü dünyadaki birçok başka olayı da tetikleyen bir kaynaktır Filistin-İsrail problemi'' diye konuştu.
     Gül, ''Bundan sonra da Türkiye olarak bu konuya gayet rasyonel, gerçekçi bir şekilde yaklaşıp, kalıcı bir barışın sağlanması için üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını'' vurguladı.
    
     -''Türkiye'de kadınlar, halkı Müslüman diğer ülkelere örnek olabilir''-
    
     Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, Türkiye'de demokrasinin kökleşmesi için, kadın-erkek eşitliği, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi çok geniş bir yelpazede büyük reformlar yaptıklarını, kadınları hayatın her safhasına katılmaları için çok teşvik ettiklerini, özellikle eğitim konusunda önemli kampanyalar yürüttüklerini belirtti.
     Gül, Türkiye'de kadınların sağlık, eğitim, üniversite, diplomasi ve yargıda çok aktif olduklarını, sadece politik alanda biraz geride kaldıklarını, bunun için de onları teşvik ettiklerini söyledi. Türkiye'de kadınların, halkı Müslüman olan diğer ülkeler için örnek olabileceğini vurgulayan Gül, birçok Müslüman ülkenin Türkiye'de olup bitenleri çok yakından takip ettiğini dile getirdi.
    
     -''2023 hedefi için seferber olduk''-
    
     Bir başka soruya karşılık Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümü olmasından dolayı 2023 yılına Türk halkı olarak önem verdiklerini ve hedeflerinin bulunduğunu söyledi.
     Bu kapsamda, 2023 yılında dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeyi istediklerine işaret eden Gül, ''Bunun için yapmamız gerekenler var. Ekonomi, araştırma, teknoloji üretme, bilim üretme konuları... Bu konulara olağanüstü önem veriyoruz. Araştırma ve eğitim kısmına olağanüstü fonlar ayırıyoruz. Üniversitelerin sayısı 5-6 sene içinde 170'e çıktı. Eğitim birinci alanımız ama hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek. Bunun için yapacağımız şeyleri detaylandırdık ve her kurum işini biliyor, herkes seferber olmuş durumda'' diye konuştu.
    
     -''Libya'da yeni bir düzen kurulmalı''-
    
     Gül, Libya konusuna dair bir soru üzerine de Arap Baharı'ndan ilk etkilenen ülkelerden Libya'da geçmişte tek kişiye dayalı, çok acımasız bir rejim bulunduğunu belirterek, cesaret göstererek ve tüm korkularını yıkarak ayaklanan bu ülke halkını yalnız bırakmadıklarını, NATO'nun Libyalılara çok yardımcı olduğunu, Türkiye'nin de bu operasyonlara katıldığını ifade etti.
     Hatta on binlerce Türk ve birçok ulustan kişinin Libya'dan çıkartılmasını Türkiye'nin organize ettiğini belirten Gül, NATO'nun faaliyetinin, İttifak'ın kapasitesinin görülmesi açısından büyük bir deneyim olduğunu vurguladı.
     Gül, şöyle devam etti:
     ''Tabii şimdi esas büyük işler var Libya'da. Libya'da yeni bir düzenin kurulması çok önemli. Yeni düzen tabii ki sancısız olmuyor, uzun süre diktatörlük devam ettiği için, hiçbir altyapı yok, her şey yeniden olacak. O bakımdan bunun bazı sancıları var. Türkiye olarak çok yakın temas içindeyiz, çok aktifiz. Ümit ediyorum ki önümüzdeki aylarda yapılacak seçimlerde yeni siyasi kadrolar kendisini gösterecek ve dünyayla uyumlu, kendi halkına değer veren bir yönetim daha etkin olacak. Bunun gerçekleşmesi için politik olarak da şimdi Türkiye olarak her türlü katkıyı sağlıyoruz.''
    
     -''Aile içi şiddet dünyanın her yerinde var''-
    
     Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'deki aile içi şiddet vakalarına dair bir soru üzerine, kadın-erkek ilişkilerinde maalesef bazı alanlarda, özellikle ''Daha az tahsilli'' bölgelerde bu tip olaylara rastlanabildiğini, ancak bunu sadece Türkiye'ye özgü düşünmemek gerektiğini, en gelişmiş, en zengin, en tahsilli ailelerde bile bu tip üzücü olayların olabildiğini belirtti.
     Türkiye'de bu konuda büyük bir farkındalık ve bilinçlenme olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
     ''O yüzden ufacık bir olay olduğunda, gazeteler ve televizyonlar bunu hemen büyütüyor. Bu da bu konuda daha çok dikkati çekmek için bilinçli bir şekilde yapılıyor, herkesi daha çok uyarmak için yapılıyor. Ama başka ülkelere nazaran, Türkiye'de kadınlara şiddet daha çokmuş gibi yanlış bir algılama olmaması gerekir. Bunun bu kadar çok kamuoyu önüne gelmesinin sebebi aslında bu konuda bütün hepimizin, Türkiye'de herkesin daha çok dikkatini çekmemiz ve bu konuları artık tolere etmek istemediğimizi gösteriyor. Ve bir olay olunca da bunu herkes 'bak yine' diye, daha çok büyütüyor. Ayrıca bu konuların yaşanmaması için, kadınların korunması için, çok yeni yasalar ve yeni birçok tedbirler de alındı, gerek Hükümet gerek Meclis'te. Yeni yasalar da çıkartıldı.
     Samimi olarak sizinle paylaşmak istediğim şey şu; her toplumda olan olaylar var, Türkiye onlardan belki biraz fazla, biraz az olabilir ama Türkiye'de sanki kadınlar herkesten, her ülkeden daha fazla şiddete maruz gibi algılama olursa bu yanıltıcı olur.''
     Gül, konferansın ardından ABD ziyaretinin ikinci ayağı olan San Fransisco'ya hareket etti. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:50

İLGİLİ HABERLER