Yaşam
  • 19.7.2006 11:08

KÜÇÜK KIZ HAYATINI DOMUZ VE İNEĞE BORÇLU...

5.5 aylıkken kalbinin delik olduğu, akciğerlerine giden damarlarının da dar olduğu anlaşılan, bu yüzden de kandaki oksijen düzeyi çok düşük olan Büşra Can, 10 yaşına gelene kadar bir kez açık kalp, bir kez de damar genişletme ameliyatı oldu. Buna rağmen sağlığına kavuşamayan Büşra Can'ın hayatını kurtaran üçüncü ameliyat oldu. Ancak Anadolu Sağlık Merkezi'nde Doç. Dr. Ahmet Şükrü Mercan tarafından yapılan ameliyat diğerlerinden çok farklıydı. Çünkü Büşra'nın kalbine, domuzun kalp kapakçığı ile ineğin kalp zarının etrafından alınan 2 parçayla yama yapıldı. Böylece Büşra, Türkiye'de ilk kez yapılan bu ameliyatla bir kez daha ameliyat masasına yatmaktan kurtuldu. Büşra şimdi arkadaşlarıyla koşup oynayabileceği günleri sabırsızlıkla bekliyor.

Artık gizli oyun yok
"Arkadaşlarımla koşup oynayacağım için çok mutluyum" diyen Büşra'yı en çok üzen 11. yaşgününü hastane odasında kutlamak olmuş. Hastaneye gelirken, iyileşeceğinden emin olduğunu söyleyen Büşra'nın gözlerindeki yaşama azmi, bütün hastane personeline mutluluk veriyor.

5. sınıfa takdirle geçen ve sürekli gülen Büşra, "Artık öğretmenlerimden gizli teneffüslerde oyun oynamayacağım. Öğretmenlerim terleyip hasta olurum diye çok fazla koşup oynamama izin vermiyorlardı" diyor.

Artık koşup oynayabilecek
Büşra'yı hayata döndüren Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Damar Cerrahisi'nden Doç. Dr. Ahmet Şükrü Mercan, 'yama' işlemini şöyle anlatıyor: "Önce 4-5 santimlik sentetik bir damarla akciğer damarları 4 yaşındayken genişletildi. İkinci açık ameliyatla kalbin etrafındaki zarı kullanarak akciğere giden yolu açtık. Son ameliyatla da sağ ve sol akciğer damarlarını genişlettik, inekten 2 parça aldık. Domuzdan aldığımız kalp kapakçığının üzerine bunları yama yaptık. Artık Büşra, yaşıtları gibi koşup oynayabilecek."

 

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:18

İLGİLİ HABERLER