KÜRESEL ISINMA GÖZLERİ DE ETKİLİYOR: BUNLARA DİKKAT!..
Güneş ışınları göz sağlığımızı da olumsuz yönde etkiliyor. Güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapkalar takmadan güneşe çıkmak doğru değil.
Küresel ısınma nedeni ile güneş ışınlarının, gözler üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çeken, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Oftalmoloji (Göz Hastalıkları) Bölüm Şefi Dr. Osman Oram 'Küresel ısınma sonucu güneşli günlerin artmasıyla birlikte; ozon tabakasındaki incelmenin de etkisiyle, güneşin ultraviyole ya da diğer ismi ile morötesi ışınlarının gözler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler, giderek artmaktadır' bilgisini veriyor.
Ultraviyole ışınları, güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alır ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılır.
Bu ışınlardan ultraviyole C ışınları, atmosfer tabakaları tarafından emildikleri ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıkları için göz için herhangi bir problem oluşturmazlar.
Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları, göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir. Ultraviyole ışınlarının göz üzerindeki olumsuz etkileri, kısa dönemde ve uzun dönemde oluşmalarına göre iki gruba ayrılabilir.
GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR
Güneşli bir günde, gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarının etkisinde kalınması nedeni ile kısa dönemde görülen olumsuz etkilere örnek olarak; gözlerde görülen, derideki güneş yanığı benzeri zedelenmeler gösterilebilir.
Genellikle birkaç gün içerisinde iyileşebilen bu zedelenmeler, ağrılı olmakla birlikte; gözde bazı ciddi enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilir. Ultraviyolenin göz üzerindeki esas ciddi olumsuz etkileri ise uzun dönemde sürekli ultraviyoleye maruz kalma sonucu ortaya çıkan maküla (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi dünyadaki en önemli ve en çok görülen iki görme kaybı nedenidir.
Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da şık bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Ancak güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ışınların göze verebileceği hasarlardan ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumaktır.
BUNLARA DİKKAT
Ultraviyole ışınların göze verebileceği hasarları artıran faktörler:
Çevre: Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır.
Yükseklik: Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça, ultraviyole seviyesi artar.
Enlem: Ultraviyole, ekvatora yaklaştıkça yani enlem derecesi düştükçe artar.
Dış ortamda kalma süresi: Güneşte kalma süresi arttıkça, alınan ultraviyole miktarı artar.
Göz ve deri rengi: Açık renkli gözlere ve deriye sahip kişiler, ultraviyole açısından daha fazla risk taşır.
Günün saati: Ultraviyole seviyesinin yüksek olduğu saatler, 10:00-16:00 arasıdır.
Mevsim: Ultraviyole seviyesinin en güçlü geldiği dönem, ilkbahar ve yaz aylarıdır.
İlaçlar: Bazı ilaçlar, ışık hassasiyetini artırır.