KUZEY KUTBU'NUN 35 YIL ÖMRÜ KALDI!..
Kuzey Kutbu’ndaki buzulların küresel ısınma yüzünden 35 yıl sonra tamamen yok olabileceği bildirildi.Amerika Milli Atmosfer Araştırması Merkezi, Washington ve McGill üniversiteleri tarafından yapılan yeni bir araştırmada, buzulların 2040 yılının yaz aylarında neredeyse tamamen ermiş olabileceği belirtildi.
Bilim adamları, 10 yıl içinde eylül ayında buzulların 5,9 milyon kilometre kareden 1,9 milyon kilometre kareye ineceği, bunun da 35 yıl sonra Grönland ile Kanada’nın kuzey sahillerinde çok az buz kalacağı anlamına geldiği tahmininde bulundular.
Kuzey Kutbu havzasının büyük bölümündeyse eylül ayında ve hatta kışın buzulların tamamen ortadan kalkabileceği kaydedildi.
Atmosfer Araştırması Merkezinden Marika Holland, buzullarda zaten önemli kayba şahit olduklarını ancak yaptıkları araştırmanın, erimenin gelecek on yıllarda çok daha hızlı olacağını gösterdiğini söyledi.
Bilim adamları, buzulların güneş ısısını göğe yansıttığını hatırlatarak, buzulların giderek azalmasıyla ışınların su tarafından emileceğini, bunun da ısınma eğilimini daha da artıracağını belirttiler.
Araştırma ekibi, atmosfere verilen karbondioksit ve sera etkisi yaratan diğer gazların miktarının azalmasının, buzulların hızla erimesi riskini azaltacağını vurguladı.
Bilim adamları, buzulların erimesinin, kutup ayıları diğer türlerin yok olması tehlikesini beraberinde getireceği konusunda sık sık uyarıda bulunuyorlar.
Kuzey Kutbunun yüzde 70’ini kaplayan deniz üzerindeki buzullar, yazın iyice çekiliyor ve eylül ayında en ince seviyesine ulaşıyor.
Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırma, sera etkisi yaratan gazlar atmosfere bu hızla verilmeye devam ederse, gelecekte neler olacağını saptamak için bilgisayar programı kullanılarak yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:35