Gündem
  • 30.6.2023 14:00

Olm ismiyle bilinen bebek ejdarhalar 10 yıl yemek yemeyip 100 yıl yaşıyor

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR/Slovenya ve Hırvatistan'daki mağaralarda Peter Pan ve Gollum melezi bir hayvan yaşıyor. Soluk, pembemsi derisi için proteus ve "insan balığı" olarak da adlandırılan kör, mağarada yaşayan bir semender olan olm  bebek ejdarha adıyla biliniyor.

Mağaralardaki hayata uyum sağlamak için o kadar uzun zaman harcadı ki, çoğunlukla kör, bunun yerine elektriği algılama yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli süper duyularla avlanıyor. On altı yaşında cinsel olarak olgunlaştığında bile larva formunun kırmızı, tüylü solungaçlarını koruyarak asla büyümez. Oldukça uzun olan ömrünün geri kalanında bu şekilde kalır ve 100 yaşından üstünde yaşayabilir.

Olm, bir zamanlar küçük, yılan benzeri gövdesi nedeniyle bir bebek ejderha olarak tanımlanmıştı. Böcekler, salyangozlar ve yengeçler için yiyecek ararken yılan gibi kıvrılarak yüzen tamamen suda yaşar. Büyüdükçe avını göremez, gözleri gelişmeyi durdurur ve sonunda deri katmanlarıyla kaplanır. Gizli gözleri ve hatta derisinin bazı kısımları hala ışığın varlığını algılayabilse de esasen kördür. Ayrıca, gelişmiş koku ve işitme ve hatta muhtemelen elektrik ve manyetik alanları algılama yeteneği dahil olmak üzere bir dizi süper duyuya sahiptir.

Slovenya ve Hırvatistan'daki mağaralar, olm'a 20 milyon yılı aşkın süredir güvenli bir sığınak sağladı, ancak bu değişmeyen yaşam alanları hızla değişiyor. Mağaralara sızan kimyasal kirleticiler ve hevesli karaborsa toplayıcılarının dikkati, olm popülasyonunu ciddi şekilde etkiledi ve artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya . Bilim adamları, aynı zamanda bu ikonik türü kurtarmak ve incelemek için Avrupa çapında çeşitli "mağara laboratuvarları" kurarak bu zorluğun üstesinden geldiler.

Böyle bir laboratuvar Fransa'nın Moulis şehrinde bulunmaktadır. 1952'de bir grup bilim insanı, olm'un doğal yaşam alanını taklit etmek için yerel bir mağarada birkaç nehir yatağı benzeri havza kurdu. Hayvanlar korunur ve düzenli olarak beslenir. Altmış yıl sonra, mağarada 400'den fazla birey var ve bu da onu dünyadaki tek başarılı olm yetiştirme programı yapıyor. Ve 1958'den beri araştırmacılar, olmlar arasındaki doğumları ve ölümleri haftalık olarak kaydediyor . Özenli nüfus sayımı sayesinde, artık bu tuhaf yaratığa ve yaşadığı sürece nasıl yaşadığına dair benzersiz bir bakışa sahibiz.

Slovenya'da sergilenen ‘bebek ejderhalar’ 10 yılda bir yemek yiyor ve bir asır yaşıyorlar..

Slovenya bu ay, mağara semenderi veya ‘bebek ejderhalar’ olarak da bilinen ‘olm’ adlı amfibik canlıların ilk kez sergileneceği müze açtı.

Olm Animal Facts | Proteus anguinus - AZ Animals
İngiltere merkezli The Sun gazetesinin haberine göre bu gizemli mağara yaratıkları, Slovenya'daki ünlü Postojna Mağarası’nda meraklılarını bekliyor.

Olm – Postojna, Slovenia - Atlas Obscura
Bu amfibik canlılar, 100 yıl yaşayabiliyor ve hala bilim adamlarının çözemediği bir şekilde yaşamları boyunca genç kalabiliyorlar.
Öte yandan bu canlıların en belirgin özelliklerinden biri de kör olmalarıdır.

Had an idea for a new creature. Meet the Olm. (info on it in the comments)  : r/rainworld
Derisinin rengi nedeniyle bazıları tarafından ‘insan balığı’ olarak da adlandırılan bu canlılara ev sahipliği yapan Postojna Mağarası, Slovenya’nın en fazla turist çeken yerlerinden biri.

What is an OLM and why is that on our logo? -
Yerel bir efsaneye göre bu canlıların mağaralarda yaşayan ejderhaların torunları olduğu ve bu nedenle ‘bebek ejderhalar’ oldukları söyleniyor.
Olmler, mağarada yaşıyor, yemek yiyor, uyuyor ve su altında nefes alabiliyorlar.

Interesting facts about olms | Just Fun Facts
Ayrıca olmlerin 10 yıl boyunca yemek yemeden durabildikleri de belirtildi.
Bununla birlikte olmlerin boyu, yaklaşık 30 santimetreyi bulabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 1.7.2023 11:05

İLGİLİ HABERLER