PİYASAYA CANON DARBESİ!..
Dev üreticilerden üretime ara verme ve işten çıkarma haberleri gelirken, kötü gidişat piyasaları son 20-25 yılın dip noktalarına çekti.
Dünyaya dalga dalga yayılan ve finans kuruluşlarını sallayan küresel kriz giderek alevlenirken, talep ve tüketim düşüşüne bağlı olarak artan durgunluk tehdidi üretici şirketleri vurmaya başladı. Dünyanın en büyük otomotiv, elektronik şirketleri art arda kâr beklentilerini aşağı çekmeye başlarken, her taraftan üretim durdurma ve işten çıkarma haberleri gelmeye başladı.
Borsalarda şirket hisselerinin de erimesine yol açan olumsuzluklarla, endeksler 20 yılı aşkın sürenin en kötü seviyelerine indi. Elektronik devi Sony’nin ardından, dünyanın en büyük kamera üreticisi Canon’un da kâr ve gelir beklentilerini yüzde 20’nin üzerinde aşağı çekmesi, Japonya’nın en büyük otomobil üreticisi Toyota’nın satışlarının yedi yıldır ilk kez düşmesi, dün Asya borsalarında yeni bir satış dalgası yarattı.
TOKYO 26 YILIN DİBİNDE
Tokyo’da gösterge endeks Nikkei 225, yüzde 6.36 düşüşle son 26 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin’de Şangay endeksi yüzde 6.3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 12.7 düşerken, gün içinde yaşanan hızlı düşüş nedeniyle otomatik olarak yarım saatliğine kapanan Bangkok borsası, yüzde 10.5 kayıpla kapandı. Avrupa’da borsalarında da, başta otomotiv şirketlerinden gelen “kara” haberler olmak üzere ekonomiler ve finans sistemine ilişkin olumsuz tablo nedeniyle kan kaybı sürdü.
Mercedes’in Almanya’daki tesislerinin bir kısmında üretimi durdurup, bir kısmında düşürme kararıyla birlikte, BMW, Ford, Opel gibi otomotiv devlerinden de aynı yönde kararlar gelmesi piyasaları aşağı çekti. Öte yandan BMW’nin zorda kalan Volvo’ya talip olduğu ileri sürüldü.
Chrysler ile birleşme görüşmeleri yürüten ve bu işlem için ABD Hazine’sinden yardım isteyen General Motors (GM) ile Ford’un iflası durumunda 2 milyon kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Bükreş’te BET endeksinde gün içinde düşüşün yüzde 8.9’a ulaşmasının ardından işlemler 1,5 saat süreyle dururken, Avrupa’da temel endekslerde yüzde 1-3 aralığında değer kayıpları yaşandı.