Gündem
  • 26.2.2005 15:08

SİYASET KAYNIYOR...

Kıbrıs, ABD ve AB üçgeninde sıkışan Ankara siyaseti sağ ve sol partilerde peşpeşe oluşan çatlaklarla yeniden ivme kazandı. AKP'de Erkan Mumcu, CHP'de de Zülfü Livaneli'nin istifalarıyla siyaset arenasında başlayan hareketlenme DYP, ANAP ve MHP'ye de yansıdı.

DYP, TBMM'de grup kurmak amacıyla AKP'nin sıkıntılı milletvekillerini markaja aldı. AKP'nin "muhafazakar demokrat" kimliğinin karşısına "Özgürlükçü Demokrat" tezini ortaya koyarak yeni bir siyasetin liderliğini üstlenen Erkan Mumcu da projesini tamamlayıp, milletvekillerinin ve kamuoyunun önüne çıkma hazırlığına başladı.

MHP ise Çanakkale'deki Turan Formu ile güç kazanmaya çalışırken, MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Büyük Buluşma" adı altında MHP yönetimine küskün ve kırgın olanları yeniden kazanmak istiyor.

CHP
Gözler Derviş'te
* Yönetimin tasfiye operasyonuna tepki büyürken muhalifler artık tek seçenek olarak istifayı konuşuyor.

* Geçen günlerde Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) kararıyla kınama cezası alan 13 milletvekilinden bir bölümü durum değerlendirmesi yapmaya başladı.

Sarıgül ve ekibi
* Mustafa Sangül'le önceki gün bir araya gelen Mehmet Tomanbay, Ahmet Güryüz Ketenci, Muharrem Eskiyapan, Erdoğan Kaplan'ın da aralarında bulunduğu milletvekillerinin istifa etmesi bekleniyor. Muhalifler pazartesi günü karar verecek.

Yeni parti bahara
* Gelişmeleri Strasbourg'tan izleyen Derviş'in dönüşünde istifa konusunda düğmeye basması bekleniyor. İstanbul Milletvekilleri Memduh Hacıoğlu ve Zeynep Damla Gürel ile Karaman Milletvekili Fikret Ünlü de Derviş'le hareket edecek.

* Derviş yakın çevresine solda yeni partinin sonbahardan önce kurulmasının mümkün olmadığını belirtmiş ve Türkiye'de ekonomiye ve AB'ye bağlı gelişmelerin netleşmesi gerekliliğini dile getirmişti.

Tasfiyeye devam
* Muhaliflerin istifa kararına karşı CHP yönetimi, kurultay sürecinin ardından başladığı tasfiye operasyonunu tamamlamakta kararlı.

* Baykal'ın sonbaharda olası bir erken seçim ihtimaline karşı kongre sürecini tamamlayarak Olağan Kurultayı gerçekleştirmesi bekleniyor.

DYP M. Erarslan'ı saflarına kattı
* ANAP ve CHP'deki rahatsız milletvekillerine yönelik "çengel operasyonu" başlatan DYP lideri Mehmet Ağar Reyhan Balandı'dan sonra Mehmet Eraslan'ı da saflarına kattı.

Grup kurma çabası
* Partisini TBMM'de grup oluşturacak milletvekili sayısına kavuşturmak için kulis faaliyeti sürdüren Ağar bağımsız milletvekilleri ile de yakın dirsek temasında. ANAP Kökenli Bağımsız Milletvekilleri Ülkü Gökalp Güney ile Edip Safter Gaydalı'nın nabzı yoklanıyor.

* ANAP kökenli isimler DYP'ye yeşil ışık yaksa da Erkan Mumcu'nun tavrını bekliyor.

* Ağar kurmayları ise bu bekleyişi şöyle açıklıyor: "Erkan Mumcu'nun ANAP'a geri dönmesi zor çünkü bu partiyi en sıkıntılı zamanında terk etmişti. Yeni bir siyasi oluşum kurması daha da zor. Çünkü DYP, MHP gibi yılların köklü partileri dahi 3 Kasım seçimlerinde yüzde 10'luk barajı aşamadı."

ANAP
Mumcu'dan haber bekliyor
* ANAP'ta potansiyel genel başkan adaylarını belirlemek için kurulan ve MKYK'nın 10 üyesinden oluşan komisyon, Erkan Mumcu ile görüşmek için harekete geçti. Komisyon daha önce de Ali Müfit Gürtuna ve Lütfullah Kayalar ile görüşmüştü.

* Gürtuna beraberinde 4 AKP milletvekili ile ANAP'ta genel başkanlığa talip olduğunu bildirdi.

* Lütfullah Kayalar ise Erkan Mumcu'nun dışında bir alternatif kabul etmediği, başka ismin çıkması durumunda aday olacağının sinyalini verdi.

* Erkan Mumcu "Özgürlükçü Demokrat" çerçevede merkez sağ ve merkez solu da içine alan geniş bir yelpazeyi barındıracak, yeni siyasi oluşumu amaçlıyor. Mumcu'nun bu çerçevede AKP ve CHP'li milletvekilleri ve bir dizi akademisyen ile çeşitli toplum kesimlerinden kanaat önderleri ile görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

* Kulislerde Mumcu'nun ANAP'ın önerisini "ret" etmeyeceği, ancak önceliğin ortaya koyacağı proje etrafında birleşmeyi önereceği konuşuluyor.

MHP
Küskünleri çağıracak
* MHP Çanakkale'deki Turan Formu ile güç kazanmaya çalışırken Genel Başkan Devlet Bahçeli "Büyük Buluşma" adı altında MHP yönetimine küskün ve kırgın olanları yeniden kazanmak istiyor.

* Muhalifler ise Turan Vakfı'nın düzenlediği Çanakkale'deki toplantıda bir araya geldi. Toplantıda MHP içindeki "Ak sakalılar" olarak bilinen Ramiz Ongun ile adı genel başkan adayları arasında geçea Ümit Özdağ, BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, Ülkü Ocaklarından Cemal Alişan, Turan Vakfı Başkanı Rasim Ekşi, MHP ve milliyetçi çizgideki tıkanıklığı ve son siyasi gelişmeleri, Kerkük'te yaşananları bu toplantıda değerlendirdi

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise son gelişmeleri dikkatle izliyor. Sağlık durumu nedeniyle rakiplerinin ateş hattında kalan Bahçeli sık sık kurmaylarıyla bir araya geliyor.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER