Gündem
  • 26.9.2004 21:24

TCK TASARISININ YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME MADDELERİ KABUL EDİLDİ

ANKARA - Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'nın Adalet Komisyonu'na geri çekilen yürürlük ve yürütme maddeleri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hükümet, imar kirliliğine neden olma ve hakaret suçunu düzenleyen 2 madde üzerinde tekriri müzakere istedi.
     TBMM Genel Kurulu'nda, daha önce 343 maddesi kabul edilen ve 2 maddesi komisyona geri çekilen Tasarı'nın yürürlük ve yürütme maddeleri ele alındı. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen önergeyle, imar kirliliğine neden olmayı düzenleyen maddenin yasanın yayımı tarihinde, çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesi düzenlemelerinin yasadan 2 yıl sonra, diğer hükümlerinin ise 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girmesini içeren maddeye, CHP karşı çıktı.
     Madde üzerinde CHP Grubu'nun görüşlerini dile getiren İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş, Tasarı'nın niye geri çekildiğine ilişkin tatmin edici bir açıklamanın gelmediğini belirterek, ''10 gün beklenmesine gerek yoktu. Anlamsız, gereksiz belki de acemiceydi yapılan... Yanlış olmuştur'' dedi.
     Yasanın üç ayrı tarihte yürürlüğe girmesine karşı olduklarını, özellikle çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesine karşı 2 yıla kadar hapis cezası getiren düzenlemenin yasadan 2 yıl sonra yürürlüğe girmesi önerisinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri süren Güneş, bunun yasayı tartışılır kılacağını, ayrıca çevrecilerin tepkisine neden olacağını vurguladı.
     AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek, yürürlükle ilgili değişikliğin, ''6 ayda gecekondu patlaması yaşanabileceği'' endişesi ve ayrıca belediyelere çöp toplama konusunda 2 yıl süre verilmesinden kaynaklandığını anlattı.
     CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, çevre ile ilgili getirilen düzenlemelerin evsel atıkları içermediğini, arıtması olup da elektrik tüketimi olmaması için çalıştırmayan ya da kasten çevreyi kirletenler için işletileceğini belirterek, yapılmak istenenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
     Düzenlemenin, ''yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi'' amacıyla önerge veren DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye seslenerek, ''Bu yasa, bu şekliyle yasalaşırsa derhal o bakanlıktan istifa etmelisiniz'' dedi.
     CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, TCK'nın, AB için ön koşul olmadığının söylenmesine karşılık bunun böyle olduğunun herkesin malumu olduğunu söyledi. AK Parti'nin CHP ile yaptığı mutabakatı bozduğunu dile getiren Çorbacıoğlu, ''Bizim güvenimizi sarstınız'' dedi.
     Kandoğan ve arkadaşlarının verdiği önerge, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedilirken, yürürlük maddesi kabul edildi. Yürütme maddesinin de kabul edilmesinin ardından Hükümet'in ''hakaret'' ve ''imar kirliliğine neden olma'' maddelerini düzenleyen 2 maddede tekriri müzakere istedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER