YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'de 50'ye yakın kişinin domuz etinden geçtiği ileri sürülen 'Trişinellozis' hastalığına yakalanması üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte konuyu incelemek üzere ortak bir ekip kurduklarını söyledi.
Bakan Akdağ, çiğ et yememeleri konusunda vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Eroğlu, Rize Tabip Odası Başkanı Halil İbrahim Çiftçi ve Rize Tabip Odası Başkan Yardımcısı Talip Başak'ı makamında kabul etti. Bakan Akdağ, daha önceden tanıdığı konuklarıyla yakından ilgilenerek uzun süre sohbet etti. Ziyaret sırasında konuşan Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Eroğlu, Bakan Akdağ'ın daveti üzerine Ankara'ya geldiklerini belirterek, "Başarılarını taktir etiğimiz ve kendisinden çok şey beklediğimiz Bakan Akdağ'dan hekimlerin sesine kulak vermesini bekliyoruz. Biz Türkiye'de sağlık kalitesinin artırılmasını ve hekimlerin özlük haklarının yükseltilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Rize Tabip Odası Başkanı Halil İbrahim Çiftçi ise 30 yıllık meslek hayatında ilk kez bir bakanın kendilerini görüşmek üzere davet ettiğine şahit olduğunu ifade ederek, Bakan Akdağ'a teşekkür etti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, sağlık ordusunun toplumun en fedakar görevini yaptığını belirterek, hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının özlük haklarının daha da iyileştirilmesi için Başbakan Erdoğan ve kabinedeki bakanlarla görüşmeler yaptığını söyledi. Bakan Akdağ, hekim ve diğer sağlık çalışanlarının döner sermaye katkı paylarını ciddi oranda arttırdıklarını hatırlattı.
"TRİŞİNELLOZİS TEDAVİ EDİLEBİLER BİR HASTALIK"
Ziyaret sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Akdağ, İzmir'de domuz etinden geçtiği iddia edilen 'Trişinellozis' hastalığıyla ilgili olarak özel bir ekip kurduklarını açıkladı. Ekipte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve belediyenin de bulunduğunu ifade edene Bakan Akdağ, "İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. 'Trişinellozis' tedavi edilebilir bir hastalık. Ortaya çıkan durum nedeniyle kontroller sıklaştırıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile belediyenin de katıldığı bir ekip oluşturduk" şeklinde konuştu.
Yapılan incelemelerde domuz üretim çifliklerinin çoğunun kaçak olarak çalıştığını tespit ettiklerini vurgulayan Bakan Akdağ, şunları kaydetti: "İzmir'de ortaya çıkan hastalık, domuz eti kullanılması sonucu değil, çifliklerinin hijyenik olmamasından ortaya çıktı. Çünkü bu çifliklerin çoğu kaçak olarak çalıştırılıyor. Şu anda diğer illerden gelen bilgileri değerlendiriyoruz. Konunun halk sağlığı boyutunu inceliyoruz. Gereken yapılacak".
Bakan Akdağ, çiğ et yememeleri konusunda vatandaşları da uyararak, "Dana etinden yapılsa da çiğ et yememeliyiz. Çünkü çiğ et parazitleri ve hastalıkları beraberinde getirebiliyor" ifadesini kullandı.
Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı'na ait eski ve kullanımaz binaların Hazine'ye devredilmesiyle ilgili olarak hazırlanan taslaktan sonra hangi illerdeki binaların tahliye edileceği yönündeki bir soruya ise, "Bu çalışmaları Sağlık Bakanlığı Envanteri çerçevesinde yapıyoruz. Şu anda iller ve tahliye edilecek binalar net olarak tespit edilmedi" cevabını verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:29