Gündem
  • 30.1.2007 02:38

TÜRKİYE, SUUDİ KRAL ABDULLAH'TAN NE İSTEDİ!..

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın büyük yankı uyandıran Türkiye ziyareti ardından, Suudi parlamenterler işbirliğinin alt yapısını oluşturmak için Türkiye’ye geldiler. Türkiye, üç acil istekte bulundu. Kralın talimatıyla Ankara’ya gelen heyet, isteklere sıcak baktı.

Ankara’da kalacakları 4 gün boyunca 6 bakanla temasta bulunacak olan Suudi Arabistan Parlamento heyetine, Türkiye-Suudi Arabistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AKP’li Mehmet Ceylan ev sahipliği yaptı. Ceylan, iki ülke arasındaki ilişkinin, Kralın Türkiye ziyaretinden sonra hızlandığını belirterek, sorunların çözümü için iki tarafın da adım atmaya istekli olduğunu bildirdi.

ÖNEMLİ ADIMLAR

Ceylan, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: "Türkiye’nin Riyad’da Ziraat Bankası açma talebi iki yıl önce gündeme getirilmiş. Ancak bir gelişme olmamış. Şimdi, bunu en kısa sürede hayata geçirecekleri sözü verdiler. Cidde Radyosu 6 dilde yayın yapıyormuş. Türkçe yayın yapılmasından uzun süre önce vazgeçilmiş. Bunu gündeme getirdik. Haftada iki saat yeniden Türkçe yayın yapılmasını sağlayacaklar. Suudi heyetten, Londra, Washington, Brüksel’de olduğu gibi Riyad’da da KKTC temsilciliği açılması için destek istedik. Bu konuyu da hükümete ileteceklerini söylediler."

Ceylan, Suudi yetkililerin Türk işadamlarının ülkelerinde yeterince yatırım yapmadığından yakındıklarını belirterek, "Bunu sağlamak için ne tür adımlar atmamız gerekiyorsa bize bildirin dediler. Biz iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz. Ancak onlar Körfez Ülkeleri Konseyi’ne dahil 5 ülkeden biri oldukları için orada bir zorlukları var. İkili yatırımların hızlandırılması için alt yapı çalışması yapmaya karar verdik" dedi. Ceylan, heyetin başta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olmak üzere 6 bakanla temasta bulunacağını belirtti.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER