Gündem
  • 30.3.2006 11:47

WILSON: "TÜRKİYE'NİN İRAN KONUSUNDA ARACI OLMASINI ÖNGÖRMÜYORUZ"

EVRİM ÖCAL BUNN
WASHINGTON - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İran konusunda bir aracı aramadıklarını ve Türkiye'nin bu konuda aracı rolü oynamasını öngörmediklerini söyledi.
Amerikan-Türk Konseyi toplantıları için geldiği Washington'da, Türk basın mensuplarıyla bir toplantı gerçekleştiren Wilson, İran konusunda Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine, "Türkiye'den en fazla istediğimiz şey, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir işbirliği başlatması, nükleer programında tam bir şeffaflık sağlaması konusundaki açık uluslararası konsensusu desteklemeye devam etmesidir" yanıtını verdi.
Kendilerinin İran konusunda bir aracı aramadığını vurgulayan Wilson, "İran'la epey iletişim var. Biz bu konuda uluslararası topluluğun esas muhatabının AB troykası, UAEA Başkanı Muhammed El Baradey ve uranyum zenginleştirilmesine ilişkin özel teklifleri nedeniyle bir ölçüde Ruslar olmasından yanayız. Türkiye'nin bu rolü (aracılık rolünü) oynamasını öngörmüyoruz" dedi.
Wilson, ABD'nin İran ve Irak gibi konularda Türkiye ile çok yakın temas ve diyalog istediğini ve bu yolla Türkiye'nin ABD'nin beklentilerini daha iyi anlamasını hedeflediğini söyledi.
Wilson, Filistin seçimlerinin lideri Hamas örgütünden bir heyetin Ankara ziyaretine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise ABD'de bir çok kişinin bu konudan derin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Hamas ziyaretinin gerçekleşeceğini ziyaretten bir gün önce duyduklarını belirten Ross Wilson, "Biz Hamaslılar'ın Türkiye'ye gelmesi olasılığını Ankara'ya varışlarından günler önce Türk yetkililerle ele almıştık. Ancak ziyaretin yapılacağından haberimiz bir gün öncesinde oldu" diye konuştu.
Ziyaretin, ABD'deki etkisinin en açık Demokrat Kongre üyesi Tom Lantos'un Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektuptan anlaşılabileceğini belirten Wilson, "Lantos çok önde gelen ve çok geniş bir çevrede saygı gören bir Kongre üyesidir. Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'ndeki en kıdemli Demokrat üyedir. Önemli uluslararası konularda birçok kişi onun sözüne çok güvenir. Bir bakıma sadece kendi adına değil, Kongre'nin bu gelişmeden çok çok rahatsız olan bir dizi üyesi adına da görüş açıklamıştır" şeklinde konuştu. ABD'deki Musevi cemaatinin de ziyaretten duyduğu rahatsızlığa işaret eden Wilson, "Amerikan Musevi Komitesi'nden Barry Jacobs geçen hafta Ankara'daydı. Jacobs, görüştüklerine kendi kuruluşunun üyelerinin ve Amerikan Yahudi Cemaati'ndeki kardeş kuruluşların, İsrail'i yıkıp yok etmeye kendisini adamış, İsrail'de son 2 yılda 60 intihar eylemini gerçekleştirmiş ve üstlenmiş teröristlerin kabul edilmesine karşı kuvvetli itirazlarını açıkça anlattı. Bunlar ciddi şeyler. ABD'de, Hamas'ın Ankara'da kabul edilmiş olmasına ve bunun yapılış biçimine derinden içerlemiş olan çok insan var" ifadelerini kullandı.

"ABD DIŞİŞLERİ, DÜNYANIN HER YERİNDEN GELEN ZİYARETÇİLERLE TEMAS KURMAKTADIR"
Wilson, Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr'ın Ankara'ya gelmesi durumunda ne olacağı yönündeki bir soruya karşılık ise "Türk Hükümeti'nin son aylarda yaptığı gibi Irak'taki farklı toplumlara ulaşmaya çalışmasını, onlarla görüşmesini, siyasi sürece katılımlarını teşvik etmesini, herkesi şiddeti sona erdirmeye, terk etmeye çağırmasını, milislerin ortadan kalkmasını ve siyasetin nasıl yapılması gerekiyorsa öyle siyaset yapmalarını söylemesini destekliyoruz. Özel olarak Mukteda El Sadr konusunda (Türklere) verdiğimiz ana mesaj şu: Türkiye gelecekte bir gün onunla görüşmeye karar verirse, kendisinin, milislerin dağıtılması, Mukteda El Sadr gibi insanların Irak'ı mezhepler ve etnik gruplar arası şiddetten uzaklaştırmaları ve siyasi sürece katılmaları gerektiği mesajının çok açık ve yüksek perdeden duyurulması son derece önemli" yanıtını verdi.
Güneydoğu'da son günlerde yaşanan gelişmeleri, 'Güneydoğu'da uzunca bir süredir yaşanan en ciddi toplumsal kargaşa' olarak niteleyen Wilson, "Gözümüzü üzerinden ayırmayacağımız bir konu. Yaklaşımımız hem güvenlik görevlilerini hem de bölge halkını sakin ve ölçülü olmaya çağırmak olacaktır. Açıktır ki kaygılıyız" açıklamasında bulundu. Wilson, Demokratik Toplum Partisi (DTP) yetkilileri ile görüştüklerini de belirterek, "Teröristlerle görüşmeyiz. DTP'liler de ille de terörist değiller, bir kişinin şiddet eylemlerine karıştığı bize iletilmediği ya da bunu biz öğrenmediğimiz sürece onlarla görüşmeye hazırız ve görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Washington'a geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyareti de değerlendiren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, "ABD Dışişleri, dünyanın her yanından gelen ziyaretçilerle temas kurmaktadır. Bunlar milletvekilleri, belediye yetkilileri ya da yerel valiler, çok çeşitli insanlar olabilir. Bu görüşmeler bazen burada, bazen başka yerde yapılır. (Baydemir ile) görüşmenin nerede olduğuna çok fazla anlam yüklemiyorum. Bu bir çalışma görüşmesiydi, üst düzeyde de en alt düzeyde de değildi ve görüşmede yapılan konuşmanın ilginç olduğunu öğrendim" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER