Yaşam
  • 25.4.2008 09:53

YAKUPLU SKANDALI

İstanbul Fatih’te Romanların yaşadığı Sulukule’nin kentsel dönüşüm projesiyle ortadan kaldırılmasının bir benzeri Büyükçekmece Yakuplu beldesinde gerçekleştirilmek isteniyor. AB ilerleme raporlarına da giren, “Romanların Türkiye’de uğradıkları ayrımcılık” iddialarına haklılık kazandıracak yeni bir girişim olan Yakuplu beldesiyle ilgili “Nazım imar planı tadilat teklifi”, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu.
Söz konusu teklif Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerse 11 yıl sonra Romanlar yine yerlerinden olacak. Romanların evlerinin bulunduğu bölge ise “yüksek yoğunluklu konut ve sağlık tesis alanı” olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yakuplu Belediyesi meclis üyesi AKP’li İlyas Cebeci’nin, Yakuplu Merkez Mahallesi 627 ada 11 parsel, 626 ada 9 parsel ve 634 ada 22 parselle ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne verdiği “Nazım imar planı tadilat teklifi”ne göre, Romanların evlerinin bulunduğu alanın mülkiyeti Yakuplu Belediyesi’ne ait.

TOKİ ile protokol
Teklifte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Yakuplu Belediyesi arasında “Kentsel Yenileme (gecekondu dönüşüm)” projesine ilişkin ön protokol imzalandığı belirtilerek şöyle deniyor:
“Beldemizin ana ulaşım akslarından birine cepheli olan bu parsellerde mevcut iki katlı sıra evler niteliğinde sosyal konutlar bulunmakta ve bu konutlarda esmer vatandaş olarak tabir ettiğimiz vatandaşlarımız ikamet etmekte olup yaklaşık 1500 nüfus barınmaktadır.
Yakuplu’nun kalbi olan bir noktada bulunan bu sosyal konutlar binaların niteliği ve kent estetiği açısından olumsuzluklara neden olmaktadır. Çarpık yapılaşma sonucu İstanbul’da örneklerine başlanılan ve beldemizde de ihtiyaç duyulan kentsel dönüşüm projesinin ön protokol kapsamındaki çalışmalarının sürdürülebilmesi için plan değişikliğine gerek duyulmuştur. (Söz konusu parsellerle) ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planı tadilat teklifi belediyemizce resen hazırlanmıştır.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, sunulan teklifi, “ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınarak yeniden değerlendirilmek üzere” Planlama Müdürlüğü’ne havale etti.

Romanların ikinci sürgünü
Yakuplu Osmanlı Caddesi üzerinde bulunan konutlarda oturan Romanlar plan çalışmasından haberleri olmadığını söyledi.  100 yıldan fazla bir zamandır bu bölgede oturduklarını belirten Remzi Çokgezer ise şunları anlattı:
“Askere gidiyoruz, oy veriyoruz ama bize reva görülen hayata bakın. Her bir ev için 300 bin YTL’den az olmamak üzere hakkımızı vermeden kimse bizi buradan çıkmaz.”
Mardin’de askerlik yapan ve 15 günlük izne gelen Mehmet Pilgir, izin kâğıdını göstererek, “Bu vatan için askerlik görevimizi yapıyoruz. Ama eşit vatandaşlık hakkımız yok” dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER