Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bor Araştırma Enstitüsü'nün yanmaz kumaştan yanmaz kağıda kadar pek çok proje üzerinde çalıştığını belirterek, ‘‘Belki de yanmaz banknot üreteceğiz’’ dedi.
Türkiye'nin dünyadaki toplam rezervin üçte ikisinden fazlasına sahip olduğu bor madeninin işlenmesi konusunda 9 proje hazırlandığı bildirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlığının 2004 bütçesinin görüşmeleri sırasında Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) çalışmalarına değindi.
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'ın, büyük heves ve ümitlerlekurulan BOREN'in yönetimine geç yapılan atamalar nedeniyle çalışmadığı şeklindeki sözlerini yanıtlayan Güler, ilgili kuruluşlara yazılar göndererek, hatta ‘‘tehdit ederek’’ Enstitü'ye üye göndermelerinin sağlandığını bildirdi.
Bu aradaki zamanın boşa geçirilmediğini kaydeden Güler, uzmanların 9 proje hazırladığını söyledi. Bu projelerden 3'ü üzerinde Eti Holding'in 6'sında da özel sektörün çalıştığını anlatan Güler, ‘‘Yanmaz kumaştan yanmaz kağıda kadar birçok proje üzerinde çalışılıyor. Belki de yanmaz banknotu üreteceğiz’’ diye konuştu.
Uzay ve bilgi işlem teknolojisinden gıda sektörüne çok çeşitli alanlarda kullanılan ve gelecekte bir çok hammaddenin yerini alarak insan yaşamının standardını yükseltici ve stratejik öneme sahip ürünlerde ana madde olarak işlenmesi planlanan bor madeni, şu anda hammadde olarak ihraç ediliyor.
İşlenmiş ürünlerde bir Amerikan şirketinin tekel olduğu bor madenin yurt içinde değerlendirilmesini sağlamaya yönelik araştırma çalışmaları yapılması amacıyla geçtiğimiz aylarda Bor Araştırma Enstitüsü kurulmuştu.
Türkiye'nin bor madeni rezervlerinin parasal değeri, yüz milyarlarca dolar olarak ifade ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:17