Gündem
  • 16.11.2009 13:03

ALEVİ FEDERASYONU BAŞKANI BALKIZ: AT İLE DEVE İSTEMİYORUZ

NEVŞEHİR - Balkız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talep ve arzularına ilişkin hükümetin Alevi çalıştayları düzenlendiğini belirterek, ''Aradan 1 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen taleplerinin yerine getirileceğine dair somut, tatmin edici bir adım görmediklerini" savundu.
Hükümetin, devletin, bu sesi duyması gerektiğini kaydeden Balkız, istediklerinin ''at ile deve olmadığını'' ifade etti. Balkız, taleplerinin son derece insani, vicdani olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Sünniler ile Aleviler arasında bir dert yoktur. Tıpkı Kürtler ile Türkler arasında bir sorunun olmadığı gibi. Sorun laiklik ve demokrasi anlayışından kaynaklanıyor. Bir taraftan AB'ye üye olmaya çalışırken, biz bu konuda çaba harcarken, uyum yasaları çıkartırken, (Aynı şeyi kendi insanlarımızdan sakınmamız, esirgememiz, ne denli bize yakışıyor) diye sormaktan kendimizi alamıyoruz.''

-DEMOKRATİK AÇILIM-

Demokratik açılım tanımlamasının daha genel bir tanımlama olduğunu vurgulayan Balkız, Kürt açılımı, Alevi açılımı yerine herkesin yararlanabileceği, demokratik açılım tanımlamasını doğru bulduklarını belirtti.
Balkız, sürecin sancılı geçeceğine dikkati çekerek, ''Kürt açılımı da sancılı geçecek. Makule davet etmek, insanları aşırılıklardan arınmaya davet etmek, sükunete davet etmek... Bu halı, kilim örer gibi bir şeydir. Sabır ister, cesaret ister, enerji ister, kararlılık ister, ama sanıyorum ki Türkiye o mutlu günlere ulaşacaktır. Bizim ülkemiz buna layıktır'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'deki Cemevi ziyaretini de değerlendiren Balkız, ''Dileyelim ki iyi bir süreç başlıyor olsun. Bizim sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Artık, son derece ihtiyatlı ve temkinli davranıyoruz. AK Parti'den somut adımlar görmek istiyoruz, samimiyetlerini o zaman görmek istiyoruz'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:59

İLGİLİ HABERLER