Dünya
  • 6.11.2023 16:19

Almanya’da inşaat krizi

Almanya'da, kredi faizleri ve maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle başlayan konut inşaatlarının iptal dalgası en üst düzeye çıktı. Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Ekim ayı anketine göre, inşaat şirketlerinin yüzde 22,2'si projelerinin iptal edildiğini bildirdi. Eylül ayında bu oran yüzde 21,4 seviyesindeydi.

Ifo açıklamasına göre, hızla yükselen inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde artan faiz oranları nedeniyle, 2022 başında karlı olan birçok proje şu anda ekonomik açıdan uygulanabilir değil.

Ankete göre, Ekim ayında şirketlerin yüzde 48,7'si sipariş eksikliği yaşadı. Bu oran bir yıl önce yüzde 18,7 düzeyindeydi.

Şirketlerin beklentisini ölçen barometresi ise eksi 63,9 puanla "olağanüstü düşük" seviyeye ulaştı.

Konut inşaatında faaliyet gösteren şirketlerin neredeyse yarısının sipariş eksikliği yaşadığı ve bu sayının her ay arttığını vurgulayan Wohlrabe, “Bu durum pek çok şirketi tehdit ediyor. 10 şirketten 1’i zaten mali sıkıntı yaşadığını bildirdi. 

İNŞAAT KRİZİ ALMAN EKONOMİSİNİ ZORLUYOR

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomide sorunlara yol açıyor.

Özellikle malzeme maliyetleri de önemli ölçüde arttığından, bu durum birçok projeyi inşaatçılar için karsız hale getiriyor.

Uzmanlara göre, bu, özellikle büyük şehirlerde uygun fiyatlı konutların gelecek yıllarda da yetersiz kalmasına sebep olacak ve “kiralık daire” bulamama sosyal sorunu büyüyecek.

Öte yandan inşaat sektöründeki kriz Alman ekonomisini de zorluyor.

Güncellenme Tarihi : 6.11.2023 16:49

İLGİLİ HABERLER