Gündem
  • 15.11.2004 01:23

ARADIĞI FİLMİ BULAMAYAN POLİS OPERASYONLARDA ELE GEÇİRDİĞİ KORSAN FİLMLERİ OYNATTI...

Hırsızlık, yankesicilik ve kapkaç gibi suçlara karışanların yüzde 25’ini 18 yaş altı çocukların oluşturması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü eğitim seferberliği başlattı.

Çocukları suçtan uzak tutmak amacıyla 58 polisevinde çocuk sinemaları kuruldu, şenlikler planlandı. TRT, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıklarından eğitici ve öğretici film istendi. Ancak istenen film bulunamadı. Bunun üzerine polis, operasyonlarda ele geçirdiği korsan filmleri oynatmak zorunda kaldı.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, 81 il’e, “Çocukların karıştığı suçların önlenmesi” konusunda genelge göndererek örnek uygulamaların yaygınlaştırılmasını istedi. Aydıner, çocukların topluma yeniden faydalı bireyler olarak kazandırılması için “sinema şenlikleri” düzenlenmesini ve polisevlerinde “çocuk sinemaları” kurulmasını önerdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü bu amaçla, öncelikle Gaziantep ve Şanlıurfa polisevlerindeki “çocuk sinemaları”nda oynatılmak amacıyla; Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıkları, TRT ile RTÜK'ten eğitici, öğretici ve tanıtıcı filmler istedi. Ancak gelen filmler emniyetin çocuklar için istediği türden filmler olmadı. Milli Eğitim Bakanlığı emniyete Türkiye'nin tanıtımının yapıldığı ve belgesellerin yer aldığı bir koli film gönderdi. Polis tam bu filmlerin istediği türden olmadığını bildirecekti ki bir de 231 milyarlık fatura geldi. Faturayı görünce şaşıran emniyet, “Çocuklara izletmek üzere hibe ettiğiniz filmlere para mı istiyorsunuz?” deyince bakanlık yetkilileri, “Yıl sonu hesaplarını kapatmak için fatura kesmek zorundayız. Siz faturayı kaale almayın.” yanıtı verdi. 231 milyar lira değerindeki belgesel film CD'leri, Gaziantep ve Şanlıurfa Emniyeti'ne gönderildi. Ancak polisin çocuklara eğlendirici olması için bu CD'ler yerine daha önce korsan CD satanlara yönelik operasyonlarda elde edilen filmleri izletmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Ülke genelinde kapkaç, hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlara karışanların yüzde 25,56'sını 18 yaş altı çocukların oluşturması üzerine polis harekete geçti. Bu oranların bazı illerde yüzde 40'lara ulaşması yeni tedbirleri gündeme getirdi. Aydın ve Kayseri Emniyeti, olayların yoğun olduğu ilköğretim okulları ve liselerde “Polis Abi” adlı uygulama başlattı. Bu okullarda mesai saatleri içinde sürekli polis görevlendirilmeye, diğer okullarda ise, giriş-çıkış saatlerinde suçun önlenmesine dönük ekipler görevlendirilmeye başlandı.

Kayseri Çocuk Şubesi bünyesinde valilik onayıyla “Çocuk Danışma Merkezi” açıldı. Merkezde; suç işleyen, intihara teşebbüs eden ve okullarda sorunları bulunan çocukların ıslahı ve tedavisi sağlanıyor.

Kayseri'de polis çocuklara 'tiner' satışını yasakladı

Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, özellikle uçucu madde bağımlısı çocukların tedavi ve ıslahı amacıyla “Sokak Çocukları Danışma ve Islah Merkezi” kurdurttu. İl Emniyet Komisyonu kararı doğrultusunda, 18 yaş altındaki çocuklara uçucu ve benzeri maddelerin satışı yasaklandı. Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Barosu'nun katkısıyla rehber öğretmenlere dönük “Çocuk İstismarı” seminerleri düzenlendi. Kapalı cezaevinde bulunan çocuk koğuşlarına geziler yapılarak, koğuşların belediye, savcılık ve sivil toplum örgütleriyle tadilatı yapıldı. Polis, sokakta çalışan çocuklardan oluşan bir güreş takımı kurmak için çalışma başlattı.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Kayseri ve Aydın'da yapılan başarılı çalışmaları örnek göstererek, benzer sosyal, kültürel ve eğitim çalışmalarının 81 ilde de yaygınlaştırılmasını istedi. Aydıner genelgede, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın her türlü kötü alışkanlık ve suçtan uzak tutularak daha güvenli bir çevrede eğitim-öğretimlerini sürdürmelerine katkı sağlamakla birlikte, yürütülmekte olan (Toplum Destekli Polis Hizmetleri) yönüyle de faydalı olacaktır.” dedi.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:16

İLGİLİ HABERLER