Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşılama tedavisi, çocuk normal şekilde cinsel birleşme ile bir yıl korunmadan çocuk sahibi olmaya çalışan ama olamayan çiftler için uygulanan üreme amaçlı destek tedavi yöntemidir. Aşılama tedavisi, kısırlık durumu ile doktora başvuran çiftler için belli tetkiklerden ve aşamalardan geçtikten sonra denenmek üzere tercih edilir. Tüp bebekten önce de kesinlikle denenmesi gereken bir ön tedavi olarak da tercih edilmektedir.
Aşılama Tedavisi Ne Zaman Tercih Edilir?
Aşlama tedavisi öncesinde çiftlerin kadın ve erkek olarak danışmanlık aşaması uygulanmalıdır. Bu aşamada konusunda uzman bir doktor tarafından kadın ve erkeğin kendilerine özel sağlık hikayeleri dinlenir. Bu aşamanın ardından her ikisinin de kendi alanlarında uzman olan doktorlar tarafından fiziksel muayeneleri yapılır. Fiziksel muayenenin ardından çiftlere yapılacak tahlil ve tetkikleri belirleme aşamasına gelinir. Bu aşamada erkekler için sperm sayısı, hareketliliği ve kalitesine bakılacak olan spermiyogram; kadınlar için de hormonal bir dengesizlik olup olmadığına bakmak için kanda hormon tetkikleri istenir. Ayrıca kadın için yumurtalıkların takibi için ultrasonografik muayene ve ilaçlı çekilecek rahim filmi de talep edilir. Bunların sonucunda yumurtalıklarda var olabilecek sorunlar, rahim içinde yapışıklık, tüplerin tıkalı olup olmadığı ve rahim yolu ile ilgili genel bir görüş elde edilir. Bkz: Aşılama Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Aşılama tedavisi öncesi düzeltilmesi gereken grek erkek gerekse kadın tarafında ele alınması gereken tıbbi sorunlar varsa öncelikle bunların tedavi süreci belirlenir. Tüm varolan tıbbi sorunlar ortadan kalktıktan sonra artık üreme tedavisi aşamasına geçilir.
Aşılama Tedavisi Öncesi Neler Yapılır?
Aşılama tedavisi, kadının yumurtlama dönemininyakından takip edilmesi ile başlar. Düzenli yapılacak ultrason muayenesi ile yumurtaların olgunlaşması takip edilir ve çiftin cinsel ilişkiye gireceği tarih bu aşamada belirlenir. Eğer bu şekilde 6 ay süresince gebelik oluşmazsa, çiftlere bir sonraki destek üreme tedavisi olan ilk yöntem, yani aşılama yöntemi önerilir.
Aşılama Tedavisi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Aşılama tedavisi için kadının adet döneminin başlaması beklenir. Adet kanamasının 3, 4 ya da 5. günü üreme tedavisinin ilk aşaması başlar. Utrason muayenesi ile kadının yumurtalıkları yeni yumurtlama dönemine geçmeden önce izlemeye alınır. Kadına verilecek hormon ilaçları ile yumurtalıkların tetiklenmesi sağlanır ve fazla sayıda yumurta üretmesi için uyarılır. Bu ilaçlar ile birlikte, yine düzenli ultrason muayenesi yapılır ve yumurtalıkların yumurta üretimi ve üretilen yumurtaların da olgunlaşma aşamaları takip edilir.
Yumurtalar yeterince olgunlaşınca, çatlamasını sağlayacak çatlatma iğnesi verilir. Bu iğne yapıldıktan 24 - 36 saat sonrasında, artık yumurtaların çatlama zamanı gelmiş demektir. Aynı gün erkekten de sperm örneği alınır ve bu spermlerden gebelik oluşturma şansı en yüksek olanların kalması için labaratuvar ortamında yıkama ve ayıklama işleminden geçirilir. Bu şekilde daha kaliteli, daha aktif spermler kalır. Jinekolojik muayene masasında plastik kanül aracılığı ile bu spermler rahimin içine gönderilir. İşlemi uygulayacak doktorun tecrübesi farklılık yaratabilir. Ayrıca enfeksiyon kapma olasılığı yüksek olan bu işlemde, hijyen ve işlem yapılacak aletlerin de temizliği önemlidir.
Aşılama işleminin tamamlanmasının ardından gebelik meydana gelmesi olasılığı için bekleme aşaması başlar.
Aşılama Tedavisi Sonrası Nasıl İlerlenir?
Anne adayı işlemden sonra yaklaşık yarım saat süre ile dinlendirilir. Aşılamayı takip eden birkaç gün kesinlikle uzun süreli ayakta kalma, ağır fiziksel aktivite ve seyahat önerilmez. Ayrıca çiftlerin cinsel ilişkiye girmeleri de yasaktır. Aşılama yöntemi işlemini takip eden 10 - 12 gün sonrasında, anne adayına kanda gebelik testi yapılarak gebelik olup olmadığı belirlenir.
Kaynak: http://www.centrumtupbebek.com/
Güncellenme Tarihi : 12.1.2018 16:08