Gündem
  • 9.10.2004 01:53

"AVRUPALI TÜRKİYE, MÜSLÜMAN DÜNYASI İÇİN REHBER IŞIĞI OLMAYA ADAY..."

Gazeteler, Avrupalı bir Türkiye’nin İslam dünyası için rehber olabileceğini vurgularken, medeniyetler çatışması tezi açısından da Avrupa Birliği’nin büyük bir sınavdan geçtiğine dikkat çekti.

Konuyu başyazısında değerlendiren Lübnan’ın Daily Star gazetesi, kararın Türkiye kadar bölge için de önemli bir sürecin yolunu açtığını belirtti.

‘Avrupalı Türkiye, Müslüman dünyası için rehber ışığı olmaya aday’ başlığının kullanıldığı yazıda, “Müslüman bir toplum ve İslam yorumlu bir hayatın endüstriyel bir düyada nasıl yeşerdiği bütün Müslüman ülkeler için öğretici olacaktır.” denildi. Gazete de yeni macerasıyla Türkiye’nin bölge için bir kılavuz ışığı ve değişim ile İslamın çatışmadığının modeli olabileceğinin altı çizildi. Londra’da yayımlanan El Hayat gazetesi ise “Türkiye, Avrupa ve Büyük Sınav” başlığını taşıyan yorumunda, “Türkiye’nin girişi kulübün havasını değiştirecektir. Zira bu, demokratik ve çağdaş değerler çatısı altında çeşitli din, kültür ve uygarlıkların beraber yaşama tecrübesidir. 11 Eylül’ün, tek seçeneğin, ayrılma, çatışma, karşılıklı suçlama, kin ve red kültürü noktasına getirdiği dünya açısından bu, büyük bir sınav.” görüşünü aktardı. Lübnan’ın El Müstakbel’i ise Türkiye’ye karşı konulan ‘ön şartların’ aslında diyalog kültürü önüne konulan engeller olduğunu yazdı. Birleşik Arap Emirlikleri’nden El Beyan gazetesi ise Türkiye’ye verilen müzakere fırsatının AB içerisindeki çatışmaları körüklediğini belirtiyor.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:03

İLGİLİ HABERLER