Ekonomi
  • 9.3.2014 23:32

Babacan, 'Yolsuzluğa tolerans gösterilemez'

Babacan, partisinin seçim çalışmalarını yürütmek ve Ak Parti Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Menderes Türel’in proje tanıtım toplantısına katılmak üzere Antalya’ya geldi. Toplantıda konuşan Babacan, yargı ve son zamanlarda gelişen dinleme olaylarına ilişkin konuşarak, “Devletin güvenlik ve koruma alanlarındaki bilgilerin yanlış ellerde dolaşması kötü bir durumdur. Kim yaparsa yapsın bu işler kabul edilecek işler değildir. Biz yolsuzlukla mücadele konusunda nasıl kararlı oluyorsak yine olmaya devam edeceğiz. Hiçbir yolsuzluğun üzeri kapatılmaz ve yolsuzluğa tolerans gösterilemez” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Antalya’da AK Parti seçim çalışmalarını yürütmek ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Menderes Türel’in sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek projelerini tanıttığı toplantıya katıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, çok sayıda partili ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.Menderes Türel’in projelerinin sunulduğu toplantıda Başbakan Yardımcısı Babacan’ın gündemini son 2 ay içerisinde yaşanan olaylar oluşturdu.

“HAYAL ÜRÜNÜ PROJE ÇOK”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Menderes Türel’in projelerinin ayağı yere basan projeler olarak adlandıran Babacan, seçim süresince her yerde farklı partilerin adaylarının projelerini gördüğünü ve bir çoğunun hayal projeler olduğunu söyledi. Babacan, “Önceki dönemde ayağı yere basan başarılı performansıyla Türel çok iyi tespit etmiş. Bu projeler son derece önemli projelerdir. Çok sayıda aday binlerce proje açıklıyor bunlar içinde hayal ürünü olan projeler çok. Ama Antalya’ya bakınca altından kalkılacak projeler ve güzel çalışmalar mevcut. Menderes Türel’e başarılar diliyor, bu seçimlerden Antalya Büyükşehir Belediye başkanı olarak kazanacağını biliyorum” dedi.

“FARKLI İKİ ÜLKE GİBİ”

2004 ile 2009 yılları arasında Antalya’nın çok güzel projeleri gördüğünü belirten Babacan, Türkiye’nin son 11 yıllık durumunu değerlendirerek şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye son 11 yıllık dönemini ele alırsak çok büyük biri değişimin içinden geçti. O zamanın Türkiye’si ile şimdiki Türkiye farklı iki ülke gibi. Hem siyasi hem de ekonomik alanda çok iyi uygulamalara geçmesi için yoğun mücadeleler verdik. Bunlar kolay olmadı. Halkımızın desteği ve güveniyle gerçekleştirdik. Önümüzde yapılacaklar listesi daha uzun. Hukuk devletli olabilmek için çok ciddi reformlar yapmamız lazım” diye konuştu.

“YARGININ BAĞIMSIZLIĞININ SAĞLANMASI GEREKİR”

Türkiye’nin yargısal anlamda AB’ye yakın konumda olduğunu belirten Babacan, kendi değerlerimizden vazgeçmeden yargısal anlamda Avrupa’yı örnek almamız gerektiğini vurguladı. Nasıl başarılacağına ilişkin konuşan Babacan şöyle konuştu:
“Nasıl sağlanmalı öncelikle evrensel hukuk normlarının tüm anayasaya yansıtılması lazım. Şu anda biz tüm dünyaya baktığımızda hukuksal anlamda en ileri konumu AB’den görüyoruz. Kendi kültürümüzden ve bizi biz yapan değerlerimizden vazgeçmeden bunu başarmamız lazım. Uygulama alanına geçirmek ve yargının bağımsızlığını sağlamak önemlidir. Bağımsızlığı kadar, yargının hızlı çalışması lazımdır” dedi.

“YARGI GRİ ALANLARDAN TEMİZLENMELİDİR”

“Geciken adalet, adalet değildir” diyen Babacan, yargının güvenilir kararlar almasının önemini vurguladı. Yargıda görev yapan hakim ve savcıların anayasanın dediğini yapması gerektiğini belirten Babacan, anayasadaki bazı maddeleri eleştirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yargının güvenilir kararlar alması gerekir. Yargı sistemi içinde çalışan savcı hakimlerimiz tarafsız ve bağımsız olarak anayasa ne diyorsa doğru olanı yapması lazımdır. Bu konularda da önemli adımlar attık. Ama eksiklerimiz de var. Yasalar gri alanlardan temizlenmelidir. Anayasamıza bakın öyle maddeler var ki 10 hukukçu kafa kafaya verip defalarca okuyor ama anlamakta çok zorlanıyor. TBMM’de biz anayasa uzlaşma komisyonuna götürmek üzere maddeleri sıraladık ve 50 maddede anlaşıldı. Ama bunu da değişime götüremedik. Kanunların geriye yürümemesi lazım” dedi.

“SON 2 AYDA YAŞANANLAR ÖNEMLİ KONULARDIR”

17 Aralık operasyonu ve Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmalarına ilişkin, “Son 2 ayda yaşadıklarımız önemli konulardır” yorumunu yapan Babacan, şöyle konuştu:
“Devletin güvenlik ve koruma alanlarındaki bilgilerin yanlış ellerde dolaşması kötü bir durumdur. Kim yaparsa yapsın bu işler kabul edilecek işler değildir. Biz yolsuzlukla mücadele konusunda nasıl kararlı oluyorsak yine olmaya devam edeceğiz. Hiçbir yolsuzluğun üzeri kapatılmaz ve yolsuzluğa tolerans gösterilemez. Varsa sıkıntılı bir konu mutlaka bunun hesabı verilir. Devlete zarar veren çalışmalar varsa her devlet gereğini yapar. Biz 11 yılda başarı örneği haline gelen Türkiye’yi farklı amaçlı yapılara ve çalışmalara teslim etmeyiz. Memlekete zarar vermeye başladıkları zamanda dur demek gerekir. Önümüzde seçimler var bu seçimler demokrasi sınavları olacaktır. Halkımız kendi kalbinde vicdanında muhasebe yapıyor. Bununda sonuçlarını göreceğiz”

“TOPRAĞINA YATACAĞIM ŞEHİR OLACAK”

Projelerini tanıtan Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, Antalya’nın son beş senede 15 sene kaybettiğini söyledi. Tarım ve turizm sektörlerinde çok farklı projelerle Antalya’yı kalkındıracağını belirten Türel, “Antalya bugün 15 sene kaybetmiştir. Antalya benim toprağına yatacağım şehir olacaktır. Tarım sektöründe yapacağımız projeler çiftçimizin işini görecek projelerdir” dedi.

ALPARSLAN ÇINAR- ADEM AKALAN

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 07:04

İLGİLİ HABERLER