Dünya
  • 26.2.2005 00:03

BM BARIŞ GÜCÜ'NE SALDIRI: 9 ÖLÜ!..

BM'nin en büyük barış gücü operasyonuna sahne olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde pusuya düşürülen birliğin 9 Bangladeşli subayı öldürüldü.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 9 barışgücü askerinin pusuya düşürülerek öldürülüşünü kınadı.

Ölenlerin hapsi Bangladeşli. Saldırıda ayrıca 11 barış gücü askeri de yaralandı.

Kofi Annan, Birleşmiş Milletler'in doğu Kongo'da barış gücü faaliyetlerinden yılmayacağını açıkladı ve Kongolu yetkililerden sorumluların adalet önüne çıkarılması için gayret sarfetmelerini istedi.

Mavi bereliler, son beş yıldır kanlı bir etnik çatışmanın odağında olan İturi bölgesinde devriye gezerken saldırıya uğradı.

Kongo'daki barış gücü misyonu, komuta altında 14 bin askerle, dünyadaki en büyük barış gücünü operasyonu.

Birleşmiş Milletler askerleri İturi bölgesinde ilk kez saldırıya uğramıyor ancak daha önceki olaylarda hiçbir BM askeri ölmemişti.

Zengin maden kaynaklarının bulunduğu İturi'de rakip milis kuvvetler arasında şiddet olayları aralık ayında yeniden başladı.

Yardım görevlileri çatışmadan kaçanların sayısının on binleri bulduğunu ve mültecilerin çoğunluğunun komşu Uganda'ya kaçtığını söylüyor.

Dünya çapında Birleşmiş Milletler barış gücü operasyonlarına en çok asker katkısında bulunan ülkelerden biri olan Bangladeş'in Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 1300 askeri bulunuyor.

BBC

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:10

İLGİLİ HABERLER