Gündem
  • 2.5.2007 10:11

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇEMEZ!..

ANKARA- CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın “cumhurbaşkanının halk seçsin” önerisine karşı çıktı:

24 HAZİRAN ÇOK GEÇ: Bu parlamentonun cumhurbaşkanı seçme olanağı olmadı. Yapılması gereken Anayasa’nın öngördüğü seçim kararını almak. Önemli olan seçimin zamanlamasıdır. Haziran’ı geçirmemek lazım, 24 Haziran çok geç.

YARI PADİŞAHLIK SİSTEMİ: Hükümet, cumhurbaşkanı seçme girişimi başarısızlığa uğrayınca şimdi sistemi değiştirip isteğimi öyle değiştireyim anlayışı içinde. Bu sağlıklı değil. Kafandakini dayatırsan, Meclis’e seçtiremedim halka seçtiririm dersen olmaz. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisi, seçim tarihinden kaynaklanan bir değişiklik önerisi. Söz konusu değişiklikler, milli köklü sistemimizin değiştirilmesini öngören bir değişikliktir. Böyle bir seçim yöntemi bir inatlaşma uğruna sistemi de zora sokar. Yarı padişahlık sistemine mi gideceğiz?

25 YAŞA DESTEK: 25 yaş CHP’nin programında yer alan bir konudur. Bu öneri bizim çocuğumuzdur. Bu konudaki Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesini sağlamak isteriz.

Mumcu: Cumhur kendi başını seçecek
Anavatan lideri Erkan Mumcu’dan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi önerisine destek geldi: “Biz 2 yıldan bu yana bunu söylüyoruz. Sonuçta akıl galip geldiği için, Türk demokrasisinin bir vites daha yükselmesinin yolu açıldığı için mutluyum. Sadece halk seçsin değil, 10. demokratikleşme paketinde ne varsa, buna da evet diyoruz. Her şeyi göze almaya hazırız. Bu sayede Türkiye bir daha cumhurbaşkanı krizileri yaşamayacak. Miletimize hayırlı olsun. Cumhur kendi başını kendi iradesiyle seçecek. İşi ele almışken YÖK reformunu da yapmalıyız. Bu teklife evet, daha fazla demokrasiye evet...”

Ağar: 3-5 aylık dönem heba edildi
DYP lideri Mehmet Ağar “Türkiye’nin kutuplaşmayı, zıtlaşmayı büyüten ikili siyaseti reddettiği ortadadır” dedi. Ağar şöyle konuştu: “Kısır, kutuplaşma ve çekişmeyle Türkiye’nin 3-5 aylık dönemi heba edilmiştir. Hep söyledik mahkemeye gidilmesin, siyasetin hesap yeri sandıktır, mahkeme değildir. Keşke mahkeme kararından evvel bir inisiyatif kullanılıp seçim kararı şimdi alınacağına o zaman alınsaydı.”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:35

İLGİLİ HABERLER