Gündem
  • 2.5.2007 01:57

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE 5+5'E VARIZ

DEVLET ARIK
ANKARA  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören bir düzenleme yapacaklarını açıkladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçiminde 5+5 formülüne ve milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına da hazır olduklarını söyledi.

Erdoğan, "Bütün bu konularla ilgili olarak milletimiz müsterih olsun. Ülkemizin siyasi birikimi bakımından sorunlarımıza demokrasi içinde çözüm üretebilecek imkan ve aklıselime hamdolsun sahibiz. Ve bütün derdimiz, bütün problemimiz süratle milletimize gidiyoruz ve milletimiz en güzel kararı, en isabetli kararı verecektir" dedi.


Başbakan Erdoğan, millete gidilmesinin geleceğe yönelik en isabetli yol olduğuna inandığını söyledi. "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararla bundan sonra parlamenter demokratik sistemin, yasama organının, kanunların çıkmış olduğu o kutlu çatı altında artık parlamenter demokratik sistem bloke edilmiştir" diyen Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanını da halkın seçmesi için karar aldıklarını açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu:


"Bu blokajdan kurtulmak için, azınlığın çoğunluğa tahakkümünü ortadan kaldırmak için gidilecek tek kapı 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. O zaman millete gidiyoruz ve cumhurbaşkanını millet kendisi seçsin. Neyse. İki turlu seçim sistemiyle. Bu da şu anda almış olduğumuz kararımızdır. Ve buna yönelik olarak her türlü adımı atmaya da hazırız. Biliyorum burada da bazı engeller karşımıza çıkarılacak, onları okuyorum. Ama biz yasalar ve başta anayasa olmak üzere neyi gerektiriyorsa bunu yapacak ve cumhurbaşkanlığı seçiminde de eğer parlamentodan cumhurbaşkanı seçilemezse bu konuyu da millete götürecek ve milletimizin cumhurbaşkanı seçmesini temin eden yolu açacağız."


Milletvekili seçilme yaşını 25'e indiren anayasa değişikliğinin öne alınacak seçimlerde uygulanması için bir düzenleme yapacaklarını, bu düzenlemeye muhalefetin 'evet' demesini beklediklerini kaydeden Erdoğan, toplantıda alınan bir diğer kararın da milletvekili seçimlerinin 4 yılda bire indirilmesi olduğunu söyledi. 4 yılda bir milletvekili seçimine hazır olduklarının altını çizen Erdoğan, "Cumhurbaşkanının görev süresinin de 5+5 olarak düzenlenmesine de varız" diye konuştu.

Seçimin millet tarafından yapılacağını kaydeden Erdoğan, konuşmasında vatandaşlara da 'müsterih olun' diye seslendi.

 Erdoğan, "Bütün bu konularla ilgili olarak milletimiz müsterih olsun. Ülkemizin siyasi birikimi bakımından sorunlarımıza demokrasi içinde çözüm üretebilecek imkan ve aklıselime hamdolsun sahibiz. Ve bütün derdimiz, bütün problemimiz süratle milletimize gidiyoruz ve milletimiz en güzel kararı, en isabetli kararı verecektir" dedi.


Erdoğan, Tandoğan Meydanı ve Çağlayan Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinglere de atıfta bulunarak, şunları söyledi:


"Sürekli olarak bugünlerde miting meydanlarını farklı bir şekilde bizim önümüze sürmek isteyenlere de şöyle birkaç cümleyle seslenmek istiyorum. Bir demokratik hakkın kullanılması olarak saygım var. Ama oradan sürekli olarak yapılan farklı yaklaşımlar bizler için üzücüdür. Ben diyorum ki bunun en güzel yeri çözüm olarak sandıktır. İnanıyorum ki o meydanlardaki vatandaşlarım da tercihlerini zaten sandıklarda en ideal şekilde kullanacaklardır. Herhalde sandıklardan daha güzel ikaz yeri yoktur diye düşünüyorum demokrasilerde. Hele hele şurada 60 günlük süre içinde yapacağız ve bugüne kadar sivil toplum örgütleriyle, değişik platformlarla, görüştüğümüz akademisyenlerle falan bu konularda ülkenin gidişine yönelik olumlu-olumsuz bütün kanaatleri dinleyen, bunlardan asla kaçınmayan bir iktidarız biz. Öyle zannediyorum ki cumhuriyet tarihinde de bu tür görüşmeleri bu kadar yoğun yapabilen bir iktidar olmamıştır."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER