Gündem
  • 31.10.2008 10:45

ERGENEKON DAVASININ HAKİMİ İSYAN ETTİ!

Ergenekon sanıkları ve avukatlarının bazıları ‘iddianame satır satır okunsun’ derken, bazıları ‘atlanarak okunsun’ diyor. Kimi ‘küfürler okunsun’ derken kimi karşı çıkıyor.

Ergenekon davasının birinci duruşmasının beşinci oturumu iddianamenin okunması ve itirazlarla bitti. İddianamenin okunmasına 121. sayfadan devam edildi. Oturumlar boyunca sanıklar ile avukatlarının birbiriyle zıt talepleri kafaları karıştırdı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, ‘Bir karar verin artık’ diyerek taleplerin çelişkisine isyan etti.

‘OKUNMASIN’ DİYE DİLEKÇE

SABAHKİ oturumda Doğu Perinçek ve İP’li diğer sanıkların avukatları Mahkeme Heyeti’ne dilekçe vererek, iddianamenin okunmasından vazgeçilmesi ve sorguya geçilmesini talep etti. Ancak mahkeme, Ceza Muhakemesi Kanunu gereği okunması gerektiğini belirterek iddianameyi okutmayı sürdürdü. Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın dönüşümlü olarak okundu.

HAKİM: BİR KARAR VERİN ARTIK

SAVCILAR iddianamedeki bazı konuları başlıklar halinde okurken, sanıklardan İsmail Yıldız, oturduğu yerden atlayarak buna itiraz etti. İtiraz üzerine Mahkeme Başkanı Şengün ‘Satır satır okunsun mu? Bir karar verin artık’ dedi. Bunun üzerine avukatlar da ‘Yok yok o gün okunmasını isteyen avukatlar duruşmada bile yok’ cevabını verdi.

KISALTILSIN-KISALTILMASIN

SAVCI Pekgüzel, telefon konuşmalarındaki küfür sözcüklerini açık okuduğu sırada ayağa kalkan tutuklu sanık Nusret Senem, küfürlü bölümlerin açık olarak okunmamasını istedi. Bunun üzerine savcı Pekgüzel ‘Geçen hafta küfürleri kısalttım diye itirazda bulundunuz. Ondan dolayı okuyorum’ dedi. Geçen duruşmada Savcı Pekgüzel küfürleri kısaltarak okuyunca sanıklar buna itiraz etmiş ve ‘İddianameye konulan küfürlür açık olarak okunsun’ talebinde bulunmuşlardı.


Mahkeme başkanını kızdıran istekler

DÜNKÜ oturumda sanıklardan gelen talepleri Mahkeme Başkanı Köksal Şengül okudu. İşte o taleplerden bazıları:

Behiç Gürcihan: İddianamenin okunmasından vazgeçilsin.

Mehmet Demirtaş: Ergenekon ismi kullanılmasın, yasa dışı örgüt denilsin

Ümit Oğuztan-Aydın Yüksek: Beni tahliye edin.

O. Alpaslan Abdülkadir: Telefon kayıtlarını bana da verin.

Veli Küçük: Kocaeli Jandarma Komutanlığı dönemimdeki çalışmalarımı Kocaeli Savcılığı’ndan isteyin.

S. Refik Nuhoğlu - Kemal Şahin-M. Murat Yücel: Hakkımızdaki adli kontrol kararları kaldırılsın.

Gazi Güder - Oktay Yıldırım: Mahkeme heyetinin reddi isteğimizin reddi yeniden incelensin.

Kemal Kerinçsiz: Hakim S. Sami Haşıloğlu hakkında yaptığımız reddi hakim kararı yeniden değerlendirilsin.

Apdulmüttalip Tuncel: Can güvenliğim için önlem alınsın.

Peker ilk kez salonda

BAŞKA suçlardan tutuklu olduğu halde Silivri’deki duruşmalara katılmayan Ergenekon sanığı Sedat Peker, dün ilk kez duruşmaya getirildi. Peker kimlik tespiti sırasında evli olduğunu ve iki çocuğu bulunduğunu belirterek ‘Aylık gelirim 20-25 bin YTL. Bağ-Kurluyum’ dedi.

CHP’DEN DAVAYA iLK DESTEK

ERGENEKON sanıklarının avukatlığına soyunan CHP lideri Baykal ve diğer yöneticilere rağmen Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, davaya sahip çıktı. Ergenekon’la derin devlet bağlantıları olan kuralsızlığın, keyfiliğin ve yozlaşmanın ortaya çıktığını belirten Hocaloğlu ‘Davaya bu yönüyle anlam veriyorum’ dedi.

SiLiVRi’YE YANDAŞ iLGiSi AZALDI

SALONDA Sedat Peker’in Veli Küçük’ün hemen arkasında Sami Hoştan’ın yanında oturduğu görüldü. Üçlünün sürekli konuşması dikkat çekti. Sedat Peker, Küçük’ün avukat kızı Zeynep Küçük ile tokalaştı. Sanık yakınları ve tutuksuz sanıklardan katılım az olduğu için gazeteciler duruşma salonuna girebildi. Bazı sanıklar ile avukatlar uyuklarken bayan gardiyan su dağıttı.

Hüseyin Üzmez de Ergenekon avukatı

14 yaşındaki kıza ‘cinsel istismar’ suçundan tutuklanan ve hakkında tahliye kararı çıkan Hüseyin Üzmez, bir televizyon programında Ergenekon avukatlığı yaptı. ‘Memleketin şerefli ordu komutanlığı yapmış insanları, milletin şerefini omuzunda taşımış o insanlar suçlu vaziyette cezaevlerinde yatıyorlar. Böyle şeyler olduğu sürece gerginlik azalır mı?’ dedi.

‘TACİZİN CEZASI ARTSIN’ TEKLİFİ

BU arada AK Partili kadın milletvekilleri cinsel taciz suçuna verilen cezayı artıran yasa teklifini dün akşam Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklif ile mağdurun şikayet etmesi şartı kaldırılacak, cezanın üst sınırı 3 yıldan 6 yıla çıkacak. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ise Üzmez (76) tarafından ‘cinsel istismara’ uğradığı iddia edilen B.Ç (14) için verilen ‘Beden ve ruh sağlığının bozulmadığı’ raporuna bugün itiraz edecek.

Silivri halkı cezaevi isminden rahatsız

ERGENEKON davasının görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kampüsü’nün ismi Silivri halkını rahatsız etti. Cezaevinin adının ‘Kınalı’ olarak değiştirilmesini istediklerini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Turan ‘Bu konuda meclis üyelerimizin oy birliğiyle aldığı karar var. Silivri’nin adının cezaeviyle anılmasından Silivrililer rahatsız’ dedi.


Ergenekon'da Son Durum

Ergenekon terör örgütü davasının bugüne ertelenen duruşması başladı. İşte Silivri Cezaevinde görülen davadaki son gelişmeler...

Sekiz tutuksuz sanığın katıldığı duruşmada 45 tutuklu sanık hazır bulundu.

Tutuklu sanık Hayrettin Ertekin sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya; tutuksuz sanıklar Güler Kömürcü, Kemal Şahin, Mehmet Murat Yücel, Rafet Aslan, İsmail Eksik, Yusuf Beşirik, Fuat Ermiş katıldı.

Tutuklu 45 sanık da salonda yerini aldı. Hayrettin Ertekin'in ise sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiği öğrenildi. Davayı izlemek üzere CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü duruşma salonuna geldi. Muzaffer Tekin'in eşi Müge Tekin de duruşma salonunda yerini aldı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, iddianamenin 284. sayfasından itibaren okumaya başladı. İddianamenin bu bölümünde Ergenekon-PKK ilişkisine değiniliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:48

İLGİLİ HABERLER