Sağlık
  • 24.3.2010 03:11

ERKEKLERİ AĞIZDAN VURAN KANSER!..

Zehirli varillerin bölgeden uzaklaştırılmasına, hastalığın Çernobil nükleer santralinin patlamasından kaynaklanmadığının tespit edilmesine rağmen çağın hastalığı kanser, Karadeniz insanını korkutmaya devam ediyor. Söz konusu hastalık bölge halkının gündemine sık sık gelip tartışmalara neden oluyor.

Kanser çeşitlerinden ağız kanserleri konusunda araştırma yapan Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Rana Oral, diğer kanser türlerine göre görülme sıklığı bakımından ağız kanserlerinin 12. sırada bulunduğunu söyledi. Hastalığın daha çok 45 yaş ve üzerinde ortaya çıktığının altını çizen Rana Oral, "Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ağız kanserine yakalanan hastaların çok büyük oranının sigara kullanıcısı olduğunu söylemek mümkündür. Sigara, kanser oluşumunu yüzde 70-75 oranında etkilemekte, alkolle birlikte kullanımı dolayısıyla kanser riski 5 kat artmaktadır. Bununla birlikte ağızdaki yanlış yapılmış veya ömrü dolduğu halde ağızda kullanılmaya çalışılan eski protezler de ağız kanseri hazırlayıcısıdır. Genetik yatkınlık ile kanserojen madde içeren besinler de bunu tetikleyebilir." dedi.

Tedaviye geç kalınması halinde ölüm riskinin yüksek olduğu, hastalığın, düzenli ağız ve diş sağlığı kontrolleri yaptırılmak suretiyle önlenebildiğine dikkat çeken Dr. Rana Oral, şöyle devam etti: "Ağız kanserlerinin oluştuğu bölgeler sıklıkla; dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetleri olup nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içerisine alır. Tükürük bezlerinde veya boğaz ve burunda başlamış olan bir kanser de ağız bölgesine yayılmış olabilir. Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler ağız içinde tahriş olmuş görünen, dil ile temasta kabarık veya kalınlaşmış hissedilen, hassas alanların varlığı, ağız veya boğazda tekrar edebilen ve uzun süre iyileşmeyen kanama alanları, ses kaybı ve boğazda yabancı cisim hissi, çiğneme ve yutkunmada güçlükler, dil ve çene hareketlerinde kısıtlamalar, dil, yanak veya dudaklarda sebepsiz uyuşuk alanlar, ağız içinde sebepsiz şişlikler, kullanılan takma dişlerde uyumsuzluk başlaması kısaca ağızda normalin dışında farklılık başlaması ağız kanserinin belirtileri olabilir.

Ağız kanseri yaraları ilk başladığında ağrısız olabilir ancak ilerlediği durumlarda etrafındaki dokularda oluşturduğu yıkımlar sonucu ağrı oluşturabilir. Bu nedenle kişiler kendileri ağız kanserini ilk evrelerde fark etmekte zorlanabilirler." Dr. Oral, sigara ve pipo gibi tütün ürünlerinin kullanılmaması, tütün çiğnenmemesi, tütün ürünlerinin alkol ürünleri ile birlikte kullanılmaması, meyve ve sebzeden zengin besinler tüketilmesi, aşırı şeker tüketiminin azaltılması, uzun süre ağıza uyumsuz takma dişlerin kulanılmaması, düzenli olarak diş hekimine gidilerek ağız bakımı ve kontrollerin yapılmasının hastalığa yakalanma riskini azaltacağını sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:27

İLGİLİ HABERLER