Spor
  • 9.5.2023 12:30

Hakem hocaları.. Halil Umut Meler Galatasaray'ın tartışmasız net penaltısını vermedi

Süper Lig'in 33. haftasında lider Galatasaray, sahasında ağırladığı Başakşehir'i 1-0 mağlup etti. Yazarımız Deniz Çoban'ın da yer aldığı yayıncı kuruluşun Trio ekibi, Halil Umut Meler ve ekibinin yönettiği Galatasaray - Başakşehir maçının tartışmalı pozisyonlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özellikle ilk yarıda kazanılan penaltının yanı sıra penaltı beklenen bir başka pozisyona ilişkin görüşler dikkat çekti.

42. DAKİKADA GALATASARAY'IN PENALTI BEKLEDİĞİ POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU?

Deniz Çoban: Bugün Halil Umut Meler, yanılmıyorsam son maçını yönetti. Sebebi de Dünya Gençler Şampiyonası'na gidip Türkiye'yi temsil edecek. Halil Umut Meler'in kariyeri açısından da çok önemli bir turnuva. Yani ondan sonra Avrupa Şampiyonası Finalleri'nin yolu açılacak, Dünya Kupası Finalleri'nin yolu açılacak. Onun bir başlangıcıdır, doğru mu? Avrupa'da uzun yıllar görev yaptınız.

Bülent Yıldırım: Doğru.

Deniz Çoban: Her ne kadar böyle gözden uzak bir turnuva gibi olsa da, futbolseverlerin çok takip etmediği bir turnuva olsa da yani futbol seyircisinin... Fakat hakemlik açısından da, orada oynayacak takımlar açısından da çok çok önemli bir turnuva.

Bülent Yıldırım: Çok çok önemli. Şimdi UEFA ve FIFA'nın farklı yaş kategorilerinde finalleri olur. U17, U19, U21 ve A milli takım düzeyinde... FIFA'da bu yaş kategorileri biraz daha farklı. Onlarda yanılmıyorsam U23 diye oynanıyor. Böyle bir turnuvada görev almak Dünya Kupası adaylığının sinyalini verir. Zaten elit hakemsiniz. U23'e çağrılmak çok müthiş bir onurdur. Dünya Şampiyonası'na çağrılmak... Kendisine orada başarılar dileyelim. Tabii onun da bir rahatlığı olabilir.

 

Deniz Çoban: Onu soracaktım size. Özellikle son 4-5 haftadır izlediğim hakemlerde sahada sürekli bir stres hali... Beden diline bunun yansımasını, kararlarına yansımasını görüyoruz. Hep beraber de eleştiriyoruz. Bugün Halil Umut Meler, oldukça sakin miydi? Son maçımı yönetiyorum, artık ne olur ne olmaz... Kariyerinin vermiş olduğu bir sakinlik miydi? Yoksa maçta haddinden fazla rahat mıydı?

Bülent Yıldırım: Şimdi özgüven ile özsaygı... Orada çok...

Deniz Çoban: Bunu niye söyledim? Bu pozisyonu konuşacağız, bundan sonra bir pozisyon daha konuşacağız. Mesela Halil Umut Meler kariyerindeki bir hakemin bu pozisyonda ben yanlış yere koştuğunu, doğru yere koşmadığını ve pozisyonu görme şansının hiç olmadığını fark ettim. Belki de Halil Umut Meler, kariyerinin verdiği rahatlığı yaşıyor.

Bülent Yıldırım: Kariyerinin verdiği rahatlığı yaşıyor olabilir...

 

Deniz Çoban: Diğer hakemlerdeki stres, onun üzerinde hiç yok. Kötü bir şey mi, iyi bir şey mi? Bunun optimal düzeyde olması hakeme katkı sağlar.

Bülent Yıldırım: İşte onun ideal performans halini dengelemesi gereken kişi hakemin kendisi oluyor. Ülkemizde çok zor şartlarda hakemlik yapılıyor. Buradan Gençler Dünya Kupası'na gitmek çok büyük bir onur. En azından ligin kaotik atmosferinden son 4-5 hafta kurtulmuş olmak da herhalde bir rahatlık hissi veriyordur diye tahmin ediyorum.

Galatasaray - Başakşehir maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdiler: Penaltı beklenen o an...

Bülent Yıldırım: İhlali kim yapacak arkadaşlar? Aldatma olmadığı sürece Başakşehirli oyuncu yapacak. Ceza alanı içerisinde hep ne diyoruz? Dikkatli oynamanın birinci kuralı ayaklarınız zemine basacak, doğru zamanda doğru ayakla müdahale edeceksiniz. Hep ne söylüyoruz Trio'da? Kayıyorsanız o riski aldığınıza değecek. O topla oynamayı başaracaksınız. Doğru mu? Yoksa ne oluyor? Olay dikkatsizden kontrolsüz kapsamına girmiş oluyor.

Bülent Yıldırım: Ahmed Touba topa dokunuyor mu? Touba; kaysın, gelsin. Icardi, topu kurtardı.

Bülent Yıldırım: Evet, dizi kısmaya çalışıyor.

Bülent Yıldırım: Ancak kaydığı için ne yapıyor?

Bülent Yıldırım: Dizdeki esnemeyi görüyorsunuz. Etkili bir şekilde aldı onu tırpanladı.

Bülent Yıldırım: Topu kurtardım.

Galatasaray - Başakşehir maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdiler: Penaltı beklenen o an...

Bülent Yıldırım: Kayarak hamle sonucunda dikkatsiz bir cisim geldi.

Bülent Yıldırım: Dizini kapatmaya çalışmasına rağmen kontrolsüz daldığı için ayak, zeminden kalktı ve Icardi'nin sağ ayağını bozdu, Icardi düştü. Ben; devam ederim, etmem. O benim problemim.

Bülent Yıldırım: Alanyaspor maçını hatırlayın. Alanyaspor - Galatasaray maçında bunun başka bir versiyonunu kim yaptı? Sacha Boey yapmıştı. Kaydığı için...

Bülent Yıldırım: Kontrolsüz bir faul. Bana göre tartışılacak hiçbir tarafı yok. %100 penaltı olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Burada sanki bilerek takılıyormuş gibi bir algı uyanıyor.

Deniz Çoban: Şimdi ben de bu açıdan konuşmak istiyorum. Topu kurtardı oyuncu. Ayaklarının üzerinde durmayan, kontrolsüz şekilde kaymış...

Deniz Çoban: İşte ayaklarını çok topladı denilebilir. O zaman ben her pozisyonda oyuncu giderken kayarım, ayaklarımı da karnıma doğru toplarım, kayar indiririm o oyuncuyu.

Bülent Yıldırım: O, bir kriter değil. O, şiddeti azaltır ve kat riskini düşürür.

Deniz Çoban: Düşürür. Topla oynamışsa, topu almışsa, hedefini başarmışsa, topa vurmuş ve vurduktan sonra da rakibe müdahale etmemiş oyuncu görüntüsüdür. Ama burada Galatasaraylı oyuncu, topu kurtarmış. Savunma oyuncusunun en küçük bir teması yok. O riski almış, kaymış ama topla oynayamamış. Topla oynasaydı, topu kornere vursaydı, topu uzaklaşıtrsaydı ve sonra bu olsaydı ben de derdim penaltı değil diye. Galatasaraylı oyuncu; topu kurtarmış, avantajı elde etmiş, ayaklarının üzerinde, avantaj onda, topa gidecek ama kontrolsüz kayan ve topla oynayamayan bir oyuncu bakın ne yapmış?

Deniz Çoban: Galatasaraylı oyuncunun bileğini ayağının altına almış.

Deniz Çoban: Ve o oyuncu, ayak kurtulduktan sonra dikkat edin ayağını toparlayamıyor. Ayağı kayarak gidiyor yerde. İki defa bozuluyor. Hem üstteki diziyle hem alttaki diziyle... Açık, net, tartışmasız, benim açımdan amasız fakatsız lakinsiz net bir penaltı.

Seçim Demirel: Görüşlerinize saygı duymakla beraber sizinle aynı görüşte olmadığımı baştan belirtmek istiyorum. Ben, burada defans oyuncusunun topla oynama niyetiyle topa doğru uzandığını ama topa yetişemeyeceğini, topla oynayamayacağını anladığı anda küçülerek rakibinden kurtulmaya çalıştığını görüyorum. Icardi'nin ayağını net bir şekilde bastıktan sonra o teması alır almaz da kendini bıraktığını düşünüyorum. Eğer isteseydi devam edebilirdi diye düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Hocam, dediğiniz açıklamalara saygı duyuyorum, katılıyorum. Peki bu momentumu ne yapacağız?

Seçim Demirel: Bakın burada Icardi, ayağını yere bastı. Hiçbir temas almadı. Hareketleri kısıtlanmadı.

Deniz Çoban: Hocam, ayağını kurtaramadı ama...

Seçim Demirel: Hayır, sonrasında kayarak geliyor oyuncunun yapabileceği bir şey yok. Oyuncu, mümkün olduğu kadar zaten küçüldü. Ayaklarını çekebileceği kadar çekti. Yetişemeyeceğini anladığı anda mümkün olduğu kadar kısıtladı kendini. İstemsiz bir temas gerçekleşti.

Deniz Çoban: Ben, Galatasaraylı oyuncuyum suçum ne? O oyuncu kayarak gelmiş, ben topu kurtarmışım, gidiyorum, ceza sahası içerisindeyim.

Seçim Demirel: Bakın, sizin kararınıza saygı duyuyorum. 'Penaltı' diyene de, 'Asla penaltı yok' demem ama ben bunun skandal bir karar olduğunu ve VAR, kesinlikle karışmalıydı diye düşünmüyorum. Halil Umut Meler, bu pozisyonu bence de göremedi. Önü kapalıydı. Eğer görüp kendisi devam ettirse ya da kendisi bir penaltı çalsaydı her şekilde hakem kararını desteklerdim. Benim şahsi fikrim burada bir penaltı olmadığı yönünde.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 9.5.2023 12:38

İLGİLİ HABERLER