Ekonomi
  • 5.11.2012 21:11

Hükümetten 'Eş onayı'na geri adım sinyali!..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hal Kanunu'nun yeni olduğunu ve çok büyük bir alanı düzenlediğini belirterek, ''Meyve-sebze üretiminde kayıtdışının karşılığı 27 milyar lira civarında. Böyle bir alana el attık... Hal kayıt sistemiyle ilgili sorunlar var ama bu sistem yürümüyor değil. Bu konuda aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz'' dedi.
          Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğini anımsatan Yazıcı, bu konuyla ilgili ''Bu Türkiye'nin ekonomi alanında yaptıklarının ne derece dikkatli izlendiğini, nasıl görüldüğünü gösteriyor'' ifadelerini kullandı.
     Bir soru üzerine Yazıcı, gümrük kapılarındaki personelin gençleştirilmeye başlandığını, 2012 süresince 2 bin 700 personelin bakanlığa alındığını, 2013'te ise yaklaşık 2 bin personelin alınmasının planlandığını bildirdi.
     Gümrük personelinin yazlık ve kışlık kıyafetlerinin hazırlandığını açıklayan Yazıcı, bu uygulamanın tanıtımını aralık ayında yapacaklarını dile getirdi.
     Lisanslı depoculuğun yeni bir uygulama ve özel sektörün faaliyet göstereceği bir alan olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, ''Bu alandaki bir uygulamayı Polatlı'da yaptık. Özel sektör çok istekli değil. Uygulamayı daha yaygın hale getirmeye çalışıyoruz. Ordu'da fındık lisanslı depoculuğu da bunlardan birisi olacak'' dedi.
    
     -''Eş onayı'' maddesinde düzenleme sinyali-
    
     Yazıcı, Borçlar Kanunu'nda sorun olarak gösterilen ''eş onayı'' maddesinde düzenleme yapılabileceğini dile getirerek, mal ayrılığı ya da yeni kefalet türlerinin bu konuda çözüm olabileceğini söyledi.
     Hal Kanunu ile ilgili bir soruya ise Bakan Yazıcı, şu yanıtı verdi:
     ''Çok büyük bir alanı düzenleyen Hal Kanunu oldukça yeni. Türkiye'nin mevye-sebze üretimi yaklaşık 45 milyon ton, bunun ekonomik karşılığı 60-65 milyar lira. Bu üretimin yüzde 5'ini ihraç ediyoruz. Yüzde 95 ise iç piyasada. Buradan da yüzde 25'lik bölümü de taşımada ya da paketlemede zayi oluyor. Geriye kalan miktarın yüzde 30'u kayıtlı, yüzde 70'i kayıtdışı. Kayıtdışının karşılığı 27 milyar lira civarında. Böyle bir alana el attık. Hal kayıt sistemiyle ilgili sorunlar var ama bu sistem yürümüyor değil. Bu konuda aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. İlgililerle de her gün görüşüyoruz.''
     Esendere Gümrük Kapısı'nın hizmet kalitesi bakımından memnun olmadığı ve haz duymadığı kapılardan biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu kapıda hizmet kalitesinin artması için çalışmalarının devam ettiğini, buranın yap-işlet-devret kapsamında elden geçirilecek kapılardan olduğunu bildirdi.
    
     -AVM alanında düzenleme yapılacak-
    
     Yazıcı, AVM alanın düzenlemeye muhtaç olan bir alan olduğunu dile getirerek, ''Bu konuya nereden baktığınız önemli. 51 ilde 330 dolayında AVM bulunuyor, buralarda toplam 500 bin kişi istihdam ediliyor, 30 binden fazla bağımsız bölüm var. Bu kadar büyük bir alan. Diğer tarafta ise yaklaşık 2,5 milyon esnaf ve sanatkarımız var. Türkiye'nin ticari ve sosyal boyutunu da dikkate alarak bu alanı, 'AVM' dediğimiz kanun tasarısıyla düzenleyeceğiz. Umarım başarırız, bu konuda umutsuz değilim'' diye konuştu.
     Bakan Yazıcı, Türkiye'den Suriye'ye gümrük kapılarından geçişe izin verilmediğini ama Suriye'den Türkiye'ye gelişlerde sorun olmadığını belirterek, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyük oranda düştüğünü, 2011'de Türkiye ihracatında Suriye'nin payının yüzde 1,19 düzeyinde olmasına karşın bu rakamın 2012 eylül ayı sonu itibarıyla binde 36'ya kadar düştüğünü bildirdi.
     İran'a altın satışındaki artışın sebebinin sorulması üzerine ise Hayati Yazıcı, ''Altın kimine göre paradır, kimine göre emtiadır. Bende emtia olarak bakıyorum. Bu çok konuşulacak bir konu. 'Yumurta mı tavuk mu' gibi bir şey. Rakamlara baktığımız zaman 31 Ağustos 2012 itibariyle 292 bin 73 kilogram ağırlığında, 10 milyar 269 milyon 869 bin dolar değerinde altın ihracatı yapıldı. Bunun gerçekleşmesi kambiyo hukukuyla alakalı. Bu konudaki sorulara daha sonra yazılı yanıt vereceğim'' diye konuştu.
    
     -Aldığı kaçak sigaraları gösterdi-
    
     CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da rekabet kurumunu yakından tanıyan bir isim olduğunu belirterek, kurumda konusunda uzman olmayan kişilerin önemli görevlere atandığını öne sürdü.
     Rekabet Kurumu başkanının yurt dışında olduğu dönemde yerine vekalet eden ikinci başkanın çeşitli atamalar yaptığını ileri sürerek, ''Dış İlişkiler ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanlığı'na yazar 'George Eliot'ın romanlarını kendisine konu edinen biri getirildi. Herkes Rekabet Kurumu'na yüksek gösterge almak için geliyor. Madem böyle bir şey yapılacak bari konusunda uzman biri getirilsin'' dedi.
     Rekabet Kurumu kararlarının çok önemli olduğunu dile getiren Ayaydın, geçtiğimiz günlerde bankalarla ilgili bir konuda karar çıkmışcasına basında haberlerin yer almasının kendisini son derece mutsuz ettiğini söyledi.
     MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise Kızılay'da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ek binasının 50 metre yakınında kaçak sigara satıldığını ileri sürerek, konuşması sırasında buradan aldığı üç paket sigarayı gösterdi.
     Kaçak sigara satışı konusunda devletin tedbir alması gerektiğini ifade eden Akçay, ''Bu sigaraları ben içmeyeceğim. Zaten sigara kullanmıyorum. aldığım bu sigaraları çöpe atacağım'' dedi.
     Konuşmaların ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi komisyonda kabul edildi.
    

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:25

İLGİLİ HABERLER