Gündem
  • 22.6.2024 22:43

İsrail'in Gazze'ye attığı 70 bin ton bombaya rağmen HAMAS kazanıyor

Uluslararası siyasi ve askeri analistler, İsrail'in 9 aydır yoğun şekilde bombaladığı HAMAS'a karşı yenildiğini iddia ettiler. HAMAS'ın gelişmiş İsrail silahlarına karşı el yapımı roket ve füzelerle olağanüstü başara kazandığına dikkat çeken uzmanlar İsrail'in hem sahada hem siyasette hem de dünyada HAMAS'a yenildiğini not etti.
İsrail'in siyaseten dokunulmaz askeri olarak yenilmez düşüncesinin HAMAS tarafından yerle bir edildiğine dikkat çekilen yorumlarda, zaman İsrail'in aleyhine çalışıyor denildi..

İŞTE O DEĞERLENDİRME

Hamas Kazanıyor

İsrail'in Başarısız Stratejisi Neden Düşmanını Güçlendiriyor?

İsrail'in Gazze'de dokuz aydır sürdürdüğü hava ve kara muharebe operasyonları Hamas'ı yenilgiye uğratmadı, İsrail de terörist grubu yok etmeye yakın değil. Tam tersine, alınan tedbirlere göre Hamas bugün 7 Ekim'den daha güçlü.

Hamas'ın geçen Ekim ayındaki korkunç saldırısından bu yana İsrail, yaklaşık 40.000 muharebe birliğiyle kuzey ve güney Gazze'yi işgal etti, nüfusun yüzde 80'ini zorla yerinden etti, 37.000'den fazla insanı öldürdü, bölgeye en az 70.000 ton bomba attı (bombaların toplam ağırlığını aştı). Dünya Savaşı boyunca Londra, Dresden ve Hamburg'a düştü), Gazze'deki binaların yarısından fazlasını yıktı veya hasar verdi ve bölgenin suya, yiyeceğe ve elektriğe erişimini kısıtlayarak tüm nüfusu kıtlığın eşiğine getirdi.

Pek çok gözlemci İsrail'in davranışının ahlaksızlığını vurgulamış olsa da İsrailli liderler, Hamas'ı mağlup etme ve İsrailli sivillere karşı yeni saldırılar düzenleme yeteneğini zayıflatma hedefinin, Filistinlilerin yaşamlarıyla ilgili her türlü kaygının önünde gelmesi gerektiğini sürekli olarak iddia etti. Gazze halkının cezalandırılması, Hamas'ın gücünün yok edilmesi için gerekli kabul edilmelidir.

Ancak İsrail'in saldırısı sayesinde Hamas'ın gücü aslında artıyor. Tıpkı 1966 ve 1967'de Güney Vietnam'ın çoğunu kasıp kavuran devasa "arama ve yok etme" operasyonları sırasında Viet Cong'un daha da güçlenmesi gibi, ABD savaşı kendi lehine çevirmek için sonuçta nafile bir çabayla ülkeye asker akıtırken, Hamas da varlığını sürdürüyor. inatçı ve Gazze'de inatçı ve ölümcül bir gerilla gücüne dönüştü; İsrail tarafından yalnızca birkaç ay önce temizlendiği iddia edilen kuzey bölgelerde ölümcül operasyonlar yeniden başlıyor.

İsrail'in stratejisindeki temel kusur, taktiklerin başarısızlığı ya da askeri güce kısıtlama getirilmesi değildir; tıpkı ABD'nin Vietnam'daki askeri stratejisinin başarısızlığının, birliklerinin teknik yeterliliğiyle ya da siyasi ve ahlaki sınırlarla pek az ilgisi olması gibi. askeri gücün kullanımına ilişkindir. Aksine, genel başarısızlık, Hamas'ın gücünün kaynaklarının büyük bir yanlış anlaşılmasından kaynaklandı. İsrail, Gazze'de başlattığı katliam ve yıkımın yalnızca düşmanını daha da güçlendirdiğinin farkına varmayarak büyük zarara uğradı.

BEDEN SAYISI YANLIŞLIĞI

Aylardır hükümetler ve analistler İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından öldürülen Hamas savaşçılarının sayısına odaklandılar, sanki bu istatistik İsrail'in gruba karşı yürüttüğü kampanyanın başarısının en önemli ölçüsüymüş gibi. Elbette çok sayıda Hamas savaşçısı öldürüldü. İsrail, Hamas'ın savaştan önce sahip olduğu tahmini 30.000 ila 40.000 savaşçıdan 14.000'inin artık öldüğünü söylerken, Hamas yalnızca 6.000 ila 8.000 savaşçısını kaybettiğinde ısrar ediyor. ABD istihbarat kaynakları, Hamas'ta ölenlerin gerçek sayısının 10.000 civarında olduğunu belirtiyor.

Ancak bu sayılara odaklanmak Hamas'ın gücünü gerçekten değerlendirmeyi zorlaştırıyor. Kayıplarına rağmen Hamas, Gazze'de sivillerin yoğunlaştığı alanlar da dahil olmak üzere geniş bir alanı fiilen kontrol altında tutuyor. Grup hâlâ Gazzelilerden muazzam bir destek alıyor; bu da militanların insani yardım malzemelerini neredeyse istedikleri gibi ele geçirmelerine ve daha önce İsrail güçleri tarafından "temizlenmiş" bölgelere kolayca dönmelerine olanak tanıyor. İsrail'in yakın zamanda yaptığı bir değerlendirmeye göre Hamas'ın, IDF'nin sonbaharda yüzlerce askerin pahasına ele geçirdiği Gazze'nin kuzey bölgelerinde, güneydeki Refah'takinden daha fazla savaşçısı bulunuyor.

Hamas şu anda pusu ve el yapımı bombalar (çoğunlukla patlamamış mühimmat veya ele geçirilen IDF silahlarından yapılan) ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanının kısa süre önce en azından 2024 sonuna kadar sürebileceğini söylediği uzun süreli operasyonları içeren bir gerilla savaşı yürütüyor. Hala İsrail'i vurabilir; Hamas'ın muhtemelen 15.000 kadar seferber savaşçısı var; bu sayı, 7 Ekim saldırılarını gerçekleştiren savaşçıların sayısının yaklaşık on katıdır. Dahası, grubun yer altı tünel ağının yüzde 80'den fazlası planlamak, silah depolamak ve İsrail'in gözetleme, yakalama ve saldırılarından kaçınmak için kullanılabilir durumda. Hamas'ın Gazze'deki üst düzey liderlerinin çoğu hâlâ sağlam. Özetle, İsrail'in sonbaharda hızla ilerleyen saldırısı yerini ezici bir yıpratma savaşına bıraktı; bu, IDF güney Gazze'deki harekâtına devam etse bile Hamas'ı İsrailli sivillere saldırma olanağıyla karşı karşıya bırakacak.

Geçmişteki başarısız kontrgerilla operasyonları genellikle düşmanın ceset sayılarına odaklanıyordu. IDF şu anda ABD askerlerini yıllardır Afganistan'da çıkmaza sokan tanıdık Whac-a-Mole oyunuyla meşgul. Ceset sayılarına körü körüne dikkat etmek, taktiksel ve stratejik başarıyı karıştırmaya ve grubun ani kayıpları artarken bile rakibin stratejik gücünün büyüyüp büyümediğini gösterecek temel önlemleri göz ardı etme eğilimindedir. Bir terörist ya da isyancı grup için temel güç kaynağı, mevcut savaşçı neslinin büyüklüğü değil, gelecekte yerel toplumdan destek kazanma potansiyelidir.

Filistin kamuoyuna yönelik anketler, toplumun Hamas'a verdiği desteğin boyutunu değerlendirmeye yardımcı olabilir. 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki nüfusla ilgili anket yapmanın zorluklarını hesaba katmak için, 1993'te Oslo Anlaşmaları sonrasında kurulan ve İsrail kurumlarıyla işbirliği yapan bir anket kuruluşu olan Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi (PSR), geçici olarak yerinden edilmiş insanlarla yapılan görüşmeleri dahil etti. bölgedeki belirsiz ve değişen nüfus dağılımları göz önüne alındığında, görüşülen katılımcıların normal sayısı kabaca iki katına çıktı.

Haziran 2023'ten en günceli Haziran 2024'te tamamlanan beş PSR araştırması çarpıcı bir bulgu ortaya koyuyor: Hamas bugün Filistinliler arasında neredeyse her açıdan 7 Ekim öncesine göre daha fazla desteğe sahip.

Hamas'a verilen siyasi destek, özellikle rakipleriyle karşılaştırıldığında arttı. Örneğin, Hamas ve ana rakibi El Fetih, Haziran 2023'te yaklaşık olarak eşit düzeyde destek almış olsa da, Haziran 2024 itibarıyla iki kat daha fazla Filistinli Hamas'ı destekledi (El Fetih'in yüzde 20'sine kıyasla yüzde 40).

Güncellenme Tarihi : 22.6.2024 22:53

İLGİLİ HABERLER