Dünya
  • 3.3.2012 23:59

İtalya: Suriye vahşet mekanı olmuş durumda...

İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi di Sant'Agata, Suriye'deki vahşetin bir an önce sonlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Suriye barbarlık olarak ifade edilebilecek bir vahşet mekanı olmuş durumda" dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci ve Ortadoğu'daki gelişmeler başta olmak üzere çeşitli konuları ele alan ikili, görüşme ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan İtalyan Dışişleri Bakanı Terzi, "dostum Ahmet" dediği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan övgü ile bahsederek, "Türk hükümetinin uluslar arası meselelerde yoğun diplomasisinin olduğunu görüyoruz. Sayın bakan her zamanki detaylı ifadesiyle hangi konulardan bahsettiğimizi aktardı. Biz İtalya'nın dış politikasını düzenlerken her zaman ülkemizin büyümesini odak olarak alıyoruz. Doğru yolda olduğumuz en çok Türkiye ile sürdürdüğümüz süreçlerde görüyoruz. Siyasetin ve güvenliği bu kadar önemli olduğu bir bölgede, her iki ülkenin de ne kadar önemli rolü olduğunu düşünürsek doğru yolda olduğumuzu görürüz" dedi.
Konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen Terzi, "Kıbrıs'taki müzakerelerin ilerlemiyor olması gerçekten üzerinde konuşulması gereken ve daha fazla gayet gösterilmesi gereken bir mesele. Artık somut, elle tutulabilir bir ilerlemenin olması lazım ki bütün ada halkı tekrar güven kazansız. Bizim İtalya olarak gayretimiz sürecek" ifadelerini kullandı.
Giulio Terzi, İtalya olarak Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini belirterek, "İtalyan hükümetin politikası bütün fasılların sonuçlandırılarak, kalan fasılların da açılması yönünde. Vizenin ortadan kaldırılması şarttır. Türikiye ile AB arasında insani ilişkilerin de en üst düzeye çıkarılması şarttır" diye konuştu.
Türkiye'nin Suriye krizinde oynadığı rolü takdir edilmesi gerektiğini kaydeden Terzi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Avrupa Konseyi ve AB'nin ilgili ülkeleri bu konuda sürekli kararlar almaya çalışıyor. Esad'a diplomatik baskının yöneltilmesi şart. Vahşetin ortadan kaldırılması şart. Bütün insani yardımı tüm ihtiyacı olan şehirlere ulaştırılması gerekiyor. Suriye'de kabul edilemez bir durum söz konusu. Kızıl haçın beklemek zorunda olması, humus gibi kentlere girilemiyor olması kabul edilemez. İlk yardım alamayan binlerce inan var. Suriye barbarlık olarak ifade edilebilecek bir vahşet mekanı olmuş durumda".

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:47

İLGİLİ HABERLER