Bilim
  • 1.6.2007 12:29

LABORATUVARDA KÖK HÜCREDEN VAJİNA

ROMA - İtalya'daki Policlinico Umberto 1 Hastanesi'nden Dr. Cinzia Marchese, dünyada ilk kez gerçekleşen operasyonlarla doğuştan gelen vajinal bir deformasyonu olan iki kadına, hastaların kendi hücrelerini kullanarak laboratuvarda yeni ve doğal vajinalar yaptı. Dr. Marchese, geçen yıl ameliyat ettiği 28 yaşındaki kadının şu an sağlıklı olduğunu, evlenip normal bir hayat sürdüğünü söyledi. Çalışması Human Reproduction dergisinde yayımlanan Dr. Marchese, ikinci operasyonu da önceki gün 17 yaşında bir kıza uyguladı.
İki kadının ortak derdi Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Sendromu (MRKHS), 4-5 bin bebekte bir görülüyor. Bu kadınlar vajinasız doğuyor ancak normal bir uterus, yumurtalıklar ve memelere sahip oldukları halde vajinaları olmadığı için cinsel ilişkiye giremiyor veya doğum yapamıyorlar.

Bacak derisi veya bağırsak
Şu ana kadar cerrahlar bu durumu düzeltmek için bacak derisinden veya bağırsak dokusundan vajina yapıyorlardı. Fakat operasyon uzun, zahmetli ve acı verici oluyor ve normal bir doğum yolu (mukozal duvar) gelişimi uzun zaman alıyordu. Bu sendromdan mustarip kadınlar, ancak taşıyıcı anne yardımıyla çocuk sahibi olabiliyor.
Harvard Tıp Fakültesi'nde kök hücreden deri parçası geliştirme üstüne tekniğin öncüsü Dr. Howard Green'le çalışan Dr. Marchese, "Sendrom genelde ilk kez cinsel ilişkiye girmek denenip canı çok yandığında ortaya çıkıyor" diyor ve ekliyor: "Normal birer kadın olsalar da aileleriyle bunu konuşmaya çekiniyorlar ve normal bir cinsel hayatları olamıyor." Kök hücrelerin yeni doğum yolu geliştirebilmesi için bir enzim kullanan Dr. Marchese, laboratuvarda geliştirilen vajinanın 15 günde hastalara nakledildiğini söylüyor.

Nadir görülüyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Demirkıran nadir görülen hastalığı şöyle anlatıyor: "Yılda bir ya da iki hastada bu sendroma rastlıyoruz. MRKHS'li hastalarda yumurtalıklar, göğüs bulunuyor, rahimse olmuyor veya taslak halinde, çok küçük oluyor. Ancak vajina bulunmuyor, bu yüzden cinsel ilişkiye giremiyor, regl olamıyor ve doğum yapamıyor. Biz hastalara düzgün bir cinsel hayat yaşayabilmeleri için yeni doğum yolu açıyoruz."
Prof. Dr. Demirkıran tedavi yolunuysa şöyle özetliyor: "Bacak derisinden ince bir parça alıp veya bağırsağı kullanıp yeni bir doğum yolu, bir vajina oluşturuyoruz. Bunlar zorlu ancak yapılabilir ameliyatlar. Hastalar genellikle regl olmadığı veya evlendikten sonra cinsel ilişkiye giremediği şikâyetleriyle doktora geliyor. Yumurtalıklarında sorun olmadığını gördüğümüz hastaların rahmine bakıyoruz, rahim yoksa veya çok küçükse bu sendroma sahip olduğunu anlıyoruz.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:33

İLGİLİ HABERLER