Dünya
  • 25.4.2006 10:55

MİLOSEVİÇ'İN PARASINI AKLAYAN RUM LİDER

Ekonomi dergisi Forbes'un Asya baskısına göre Kıbrıs Rum Kesimi, Bahama ve Cayman adalarını geride bırakarak dünyanın vergi cenneti olma yolunda hızla ilerliyor. Yüzde 10 ile AB ülkeleri arasında en düşük kurumlar vergisi oranına sahip olan Rum Kesimi, 'kara para aklama' mafyasının da gözdesi...

Para özel jetle gitti
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) verilerine göre, son 5 yılda Rum bankaları aracılığıyla yapılan şüpheli para transferlerinin sayısı yüzde 467 arttı. 38 Rum bankasının kasasında 16.3 milyar euro bulunduğunu belirten FBI, Kıbrıs'ın "Rus mafyasının para aklama merkezi" olduğunu açıkladı. Adada kurulan Rus şirketlerinin sayısı 2 bini aştı.

Ruslar Kıbrıs'a ortalama 1 milyar dolarlık nakit transfer etti. Rumlar aracılığıyla en fazla para aklayan isimse eski Sırp lider Slobodan Miloseviç oldu. 8 bin Müslüman'ın katledilmesinden sorumlu olduğu gerekçesiyle Hollanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce tutulduğu hücrede geçen ay ölen Miloseviç, görevdeyken zimmetine geçirdiği servetini 2000'de Rum Kesimi'ne aktardı.

Yeni ortaya çıkan belgelere göre Sırp Kasap Miloseviç, 800 milyon doları özel bir jete yükleyerek Larnaka'ya gönderdi. Ardından uluslararası siyaset arenasının yabancı olmadığı bir isim, Tasos Papadopulos devreye girdi. Rum Yönetimi'nin lideri olarak seçilmeden önce avukatlık yapan Papadopulos, Miloseviç'in parasını aklamak için paravan şirketler
kurdu. Belgelere göre Rum liderin sahibi olduğu hukuk firması Tassos Pappadopoulos & Co, Southmed adlı bir şirketin kurucu ortakları arasında yer aldı.

250 ayrı hesap açtı
Southmed'in haricinde 7 paravan şirket daha kuruldu. Bu şirketler Kıbrıs Rum bankalarında 250 farklı hesap açtı. Miloseviç'in 800 milyon doları 250 hesaba dağıtılarak 50 farklı ülkedeki off-shore hesaplarına transfer edildi. Daha sonra birkaç ayrı hesapta toplanan bu para, Miloseviç'in Rusya'da sürgünde yaşayan oğlu Marko'nun kullanımına sunuldu. Birleşmiş Milletler'in özel olarak görevlendirdiği hesap uzmanı müfettişler açılan soruşturma kapsamında hala aklanan 800 milyon dolara ulaşmaya çalışıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:02

İLGİLİ HABERLER