Medya
  • 22.2.2005 00:15

NEW YORK TİMES : MART AYINDA TÜRK MEDYASINDA SAVAŞ ÇIKACAK

Devletin banka borçları nedeniyle el koyduğu medya kuruluşlarının satışına Mart ayında başlanmasının planlandığı belirtilirken, bu süreçte yoğun rekabet yaşanacağı bildirildi.

ABD`de yayınlanan The New York Times gazetesi, sahiplerinin banka borçları nedeniyle el konulan medya kuruluşlarının Mart ayında başlanması planlanan satış sürecini değerlendirdi. Susan Sachs imzalı haberde, Türkiye`deki medya gruplarının basın dışı yatırımları bulunduğu da bildirildi.

Türkiye`de, banka sahiplerinin medya kuruluşu sahibi olmasının bir ``moda`` olduğu yorumu yapılan haberde, bazı medya kuruluşu sahiplerinin de, banka sahibi olduğuna dikkat çekildi. Bu ilişkiler nedeniyle, devlete borcu olan banka sahiplerinin mal varlıkları arasında, medya kuruluşlarına da el konulduğu anımsatılan haberde, bunların açık arttırmayla satışına Mart ayında başlanacağı ifade edildi.
Haberde, ``Müzayede, Türkiye`nin medyasına, büyük bir siyasi ve mali servet karşılığında, kimin sahip olacağına yönelik vahşi bir savaş için sahne hazırladı`` yorumu yapıldı.

Yazıda Başbakanlık Basın Müşaviri Ahmet Tezcan`ın ``Şu andaki durum bir rezalet. Bunun nedeni, medya sahiplerinin mali piyasalara atlaması ve medya ile siyaset arasında sağlıksız bir ilişki olmasıydı`` diye konuştu.
Kanuna göre, bir kişi ya da ailenin,bir televizyon kanalının yüzde 20`sinden fazlasına sahip olamayacağına dikkat çekilen haberde, bu kanunların çok seyrek olarak uygulandığı da ifade edildi. Tezcan konuyla ilgili olarak, ``Kanunları gözden geçirdiğimizde buna dikkat edeceğiz. Belki de TV istasyonu sahipleri artık TV istasyonu sahibi olamayacak`` dedi.

Haberde, Türkiye`nin, el konulan medya kuruluşlarının satışından önce, konuyla ilgili düzenlemeleri tamamlaması gerektiğine işaret edildi. Bu kapsamda, medya kuruluşlarına, sahipliklere, istasyon sayılarına ve yabancı sahipliklere ilişkin zeminin oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi.

Doğan Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan`ın, medya sahipliği üzerindeki sınırlamaların kaldırılmasını istediği belirtilen haberde, Doğan`ın açıklamalarına da yer verildi. Doğan`ın, ``Şu anda medyanın durumu rezalet çünkü (medya kuruluşları) devlete ideolojik ya da mali olarak bağlılar`` sözleriyle birlikte, ``Eğer medya gruplarının mali özgürlüğü olmazsa, basın özgürlüğünüz de olmaz. Eğer mali bağımsızlığınız yoksa güç gruplarına ya da politikacılara eğilirsiniz ve sonunda onlar tarafından yönetilirsiniz`` ifadelerine yer verildi.

Haberde, Ahmet Tezcan`ın ``Başbakan; medya, hükümet ve iş dünyasının birbirinden ayrılması gerektiğine inanıyor`` sözlerine de dikkat çekildi.

NETGAZETE
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:08

İLGİLİ HABERLER