Bilim
  • 24.1.2012 01:28

RUSLAR VENÜS GEZEGENİ'NDE AKREP BULDU!..

Rusların 1982 yılında Venüs'den çektiği görüntülerdeki inanılmaz ayrıntı günümüzde ortaya çıktı.1982 yılında Venüs'e inen Prob Venüs-13 uzay aracından dünyaya yollanan görüntüleri kontrol eden Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitü, ilginç bir ayrıntıyı yakaladı.
Kamera kayıtları büyütüldüğünde siyah ve akraba benzeyen bir canlı farkedildi.Akrep dışında çeşitli canlıların pisliklerine benzer görüntüler de videoda dikkat çeken başka ayrıntılar.
Bunların yaşam izin olduğunu belirten Rus uzmanlar Venüs Gezegeni'nin kesinlikle incelenmesini istiyor.
Dünyaya en çok benzeyen gezegen olarak bilinen Venüs tam 7521 kilometre çapında.Dünya ise 7926 kilometre çapında.
HABERVİTRİNİ/ÖZEL
VENÜS
Güneş'e en yakın ikinci gezegen olan Venüs'le Güneş arasındaki uzaklık, Güneş'le Merkür arasındaki uzaklığın iki katından daha fazladır. Buna rağmen, Venüs'ün yüzeyi Merkür'ün yüzeyinden daha da sıcaktır. Yılın belirli dönemlerinde, Güneş doğmadan hemen önce, ya da battıktan sonra, çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Pek çok kimse, ona sabah ya da akşam yıldızı demektedir. Yörüngesinde dolanırken, Dünya'ya en yakın konumuna geldiğinde, Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. Venüs, iç gezegen olduğundan, Dünya'dan teleskopla bakıldığında, Ay gibi evreler gösterir. Kütle, yoğunluk, atmosferin varlığı ve Güneş'e yakınlığı bakımından, Dünya'nın benzeri, hatta ikiz kardeşidir diyebiliriz.

VENÜS'ÜN HAREKETİ 
Venüs'ün, kendi ekseni etrafında dönme hareketi, oldukça ilginçtir. Çünkü hareketi, hem çok yavaş, hem de ters yöndedir. 1Venüs günü = 243 Dünya günüdür. Bu süre, Venüs yılından birazcık daha uzundur. Eğer Venüs'te olsaydınız, Güneş'in batıdan doğup, doğudan battığını ve gökyüzünde çok yavaş ilerlediğini görecektiniz.

VENÜS'ÜN ATMOSFERİ
Venüs atmosferinin yüzeydeki basıncı, 90 atmosferdir. Bu basınç, Dünya'da ki bir okyanusun, 1 km derinliğindeki basınçla hemen hemen aynıdır. Venüs'ün atmosferi, daha çok Karbondioksitten(CO2) oluşmuştur. Burada, birkaç km. kalınlığındaki, çeşitli bulut katmanları, Sülfürik asitten(H2SO4) meydana gelmiştir. Bu bulutlar, gezegenin yüzeyini tamamen görmemizi engellemektedir. Bu yoğun atmosfer, bir sera etkisi oluşturarak, Venüs yüzeyinin sıcaklığını, 127 ºC den 447 ºC ye çıkarmaktadır. Bu ise, kurşunu eritecek sıcaklıktır.

Bulutların tepelerinde güçlü rüzgâr akımları olmasına rağmen, yüzeydeki rüzgârlar saatte birkaç km'den fazla değildir. Bunun nedeni, Dünya'da iklim koşullarını dengede tutan döngülerin Venüs'te bulunmayışıdır. Güneş'e yakın olan bu komşumuzda, atmosferik süreçler hep tek yönlüdür. Dünya, Güneş'e biraz daha yakın olsaydı, Venüs ile aynı kaderi paylaşabilirdi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:15

İLGİLİ HABERLER