Ekonomi
  • 7.9.2023 12:32

Rusya Türkiye'ye 1 milyon ton tahıl verecek

Rusya ve Türkiye Cumhurbaşkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan , yaklaşık bir yıllık aradan sonra ilk kez Pazartesi günü Soçi'de bir araya geldi. Devlet başkanları tahıl anlaşması etrafındaki durumu ve diğer konuları tartıştı.
Yapılan görüşmelerde Rusya'nın Türkiye'ye 1 milyon ton tahıl vermesi ve bu tahılın Türkiye'de un haline getirildikten sonra 6 Afrika ülkesine yollanması konusunda anlaşmaya varıldı.
Bütün bu işlemin parasını ise Katar verecek.
Rus gazeteleri bu konuda varılan mutabakata yönelik haberler yayınları.

Rusya ve Türkiye 1 milyon ton tahıl tedariği konusunda prensipte anlaşmaya vardı

Ria.ru

Rusya  Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Rusya ve Türkiye'nin bir milyon ton tahıl tedariki konusunda anlaşmaya vardığını söyledi. Rus Diplomat, “Tüm temel anlaşmalara varıldı. Yakın gelecekte bu tür tedariklere ilişkin programın tüm teknik yönlerini çözmek için tüm taraflarla çalışma temaslarına girmeyi umuyoruz.Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın da belirttiği gibi, tarafların daha birçok konuyu ele alması gerekiyor.” dedi.
Grushko, "Bunlar lojistik, finans ve çok daha fazlası, rotalar, varış ülkeleri ve miktardır" diye ekledi.

Putin, Moskova'nın tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmaya hazır olacağını ve bunu tüm sabit anlaşmalar yerine getirilir getirilmez gerçekleştireceğini kaydetti . Moskova, tüm engellere rağmen gıda ve gübre ihracatına devam etmeyi, fiyatları istikrara kavuşturmayı ve küresel tarım endüstrisindeki durumu iyileştirmeyi planlıyor.

Başkan, Rusya'nın yakında altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl vereceğini vurguladı. Erdoğan ise daha sonraki teslimatlar için Rus tahılının işlenmesine katılmaya hazır olduğunu ifade etti.

Tahıl anlaşması 18 Temmuz'da sona erdi ve Rusya, anlaşmanın uzatılmasına itirazını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdi. Vladimir Putin, Batılı ülkelerin sözlerini tutamayacakları için dünya örgütünün çabalarına rağmen Moskova ile yapılan anlaşmanın şartlarının yerine getirilmediğini kaydetti. Başkan, Ukrayna tahılının çoğunun Batı'ya ihraç edildiğini ve anlaşmanın ana hedefinin - Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl tedariki - hiçbir zaman gerçekleşmediğini defalarca belirtti.

Güncellenme Tarihi : 7.9.2023 12:42

İLGİLİ HABERLER