Gündem
  • 3.5.2007 01:31

'SEÇİM İTTİFAKI' YASA TASARISI MECLİS'TE!..

ANKARA - Sarıbaş, TBMM Başkanlığına sunduğu Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, iki veya daha fazla siyasi partinin anlaşarak müşterek liste halinde aday göstermelerini öngörüyor.

Teklife göre, müşterek olarak seçime giren partiler, oy pusulasında ayrı ayrı yer alacak ve bu partilerden birine verilen oy, müşterek listeye verilmiş sayılacak. Seçim barajının hesabı, milletvekili sayısının hesaplanması ve diğer hususlarda müşterek listeyle seçime giren partiler, tek parti gibi kabul edilecek.

Teklifin gerekçesinde, mevcut yasalara göre millet iradesinin Mecliste gereği gibi temsil edilemediği, uygulanan baraj sistemi ve siyasi partilerin müşterek liste halinde milletvekili adayı gösterememeleri nedeniyle oyların boşa gittiği savunuldu.

Teklifte, “Kendi aralarında anlaşmış, görüş birliğine varmış, ortak hedef belirlemiş siyasi partilerin birlikte hareket ederek seçimlere katılmalarının sağlanması halinde, milletten ortaklaşa aldıkları sorumluluğu seçimler sonrasında da devam ettirmek zorunda kalacaklarından, hem Meclis aritmetiğinin çok parçalılığı engellenecek hem de seçmenlerin oylarının azami ölçüde temsil edilmesi sağlanacaktır” denildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:34

İLGİLİ HABERLER