Gündem
  • 16.10.2007 13:14

SEZER: TEZKERE GEÇ KALDI AMA, İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin geç kaldığını savunarak, "Ama bir adımdır, o adımı hükümetin doğru değerlendirmesini diliyorum" dedi.
      Sezer, partisi tarafından oluşturulan "Kuraklık ve Su Komisyonu"nun Ankara Sürmeli Oteli’nde düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, toplantıda, kuraklık, her geçen gün azalan su kaynakları ve su kaynaklarından yeterince yararlanılamaması sorunlarının gündeme geleceğini ve çözüm projeleri üretileceğini söyledi.
      Toplantıda, kuraklığın tarım kesimi üzerindeki etkilerine değinilerek, bununla ilgili alınacak tedbirlerin ortaya konulacağını ifade eden Sezer, yer altı sularının da azaldığı ve derinliğinin her geçen gün arttığını vurguladı.
      Sezer, katı atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesi için de bir komisyon oluşturduklarını söyledi.
      Zeki Sezer, konuşmasının ardından gazetecilerin sınır ötesi operasyonla ilgili tezkereye ilişkin sorularını yanıtladı.
      Sezer, dünyada hiçbir ülkenin kendisine dönük teröre ya da bölücü teröre, "Canım ne yapalım? Başkaları da onları destekliyor, dost ülkeler de üstelik göz yumuyor. Biz de bırakalım ne yaparsa yapsın" diyemeyeceğini ifade etti.
      Terörle ilgili sosyal, ekonomik ve kültürel tedbirlerin alınması gerektiğini, bunun, hükümetlerin ve devletin görevi olduğunu kaydeden Sezer, şöyle devam etti:
      "Ama aynı zamanda bıçak kemiğe dayanmış. Her gün şehit cenazelerinde buluşuyoruz. ’Canım ne yapalım, yanımızda da şimdi bir işgal var. O işgali gerçekleştiren ülkelere karşı ayıp olur. Oradan terör beslenmeye devam etsin, biz hareket yapmayalım’ diyemeyiz. Güvenlik tedbirlerimizi alacağız. Bu nedenle tezkere geç kaldı. Çünkü 2002’den bu yana bölücü terör her geçen gün artan oranda canımızı yakıyordu. Geç kalındı ama bir adımdır, o adımı hükümetin doğru değerlendirmesini diliyorum. Hükümet sözcülerini tereddütlü görüyorum. Tereddüte gerek yok. Türkiye önemli bir ülke. Dünyada her ülke kendisine dönük teröre uluslararası hukuktan aldığı yetkileriyle karşı durabilir, durmalıdır."
     
     "DTP’Yİ UYARMAK İHTİYACINDAYIM"
      ABD ile ilişkilerin ne olacağı yönündeki soru üzerine ise Sezer, ABD’li yöneticilerin de "PKK’yı bir terör örgütü" olarak tanıdıklarını söylediklerini belirterek, "ABD kendisine dönük, dünyaya dönük bir terör tehdidi var diye binlerce kilometreden gelip, bir ülkeyi işgal etti. Sanırım bizi bu konuda doğru algılayacaktır" dedi.
      DTP’nin, "sınır ötesi operasyona karşıyım" görüşüne de değinen Sezer, "Her şeye karşıyız demekle de olmaz. Ama kusura bakmasın PKK’lılar da ’sınır ötesi operasyona karşıyız’ diyor ve hatta ’gelin de görün’ diye tehdit ediyor. DTP’yi buradan uyarmak ihtiyacındayım; teröre prim vermemek lazım" diye konuştu.
      Sezer, bu tür operasyonların ekonomik olarak bazı gider ve kayıplara neden olacağını belirterek, 1984’den bu yana süren bölücü terörün Türkiye’ye ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından verdiği zararın parayla ölçülemeyeceğini ama ileri boyutlarda olduğunu söyledi. Güvenlik olmadan ekonominin gelişmeyeceğine dikkati çeken Sezer, Güneydoğu’da terör nedeniyle özel sektörün yatırım yapmamasının da bir ekonomik kayıp olduğunu kaydetti. Sezer, "Terörü önleyeceğiz. Ekonomi son derece önemli ama ekonominin bu önemini göze alarak, teröre geçit vermek mümkün değil" dedi.
      Sınır ötesi operasyonun çözüm olmayacağı yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de Sezer, bunun tek başına çözüm olmadığını, diğer tedbirlerin de alınması gerektiğine işaret ederek, "Tek başına çözüm olmamakla birlikte, bir çözümdür. Güvenliğimizi sağlıyoruz" diye konuştu. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER