Sağlık
  • 10.7.2012 16:23

Sıcaklar beyin kanamalarına davetiye çıkarıyor

ABDULKERİM KANTARCIOĞLU
DİYARBAKIR (İHA) - Memorial Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamalarının hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneşin kafaya uzun süre vurması etkisiyle de ortaya çıkabileceğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında sıcaklardan dolayı baş ağrısının yanı sıra bulantı ve kusma, baş dönmesi, şuur kaybı gelişebileceğini belirten Op. DR. Mehmet Emin Anasız, sakatlıkla, felçle sonuçlanan en önemli hastalıklardan biri olan beyin kanamalarının, hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerleyip, hastanın ölümüne dahi yol açabileceğini söyledi. Yaz aylarında güneşin neden olduğu yüksek hava sıcaklığı tansiyonun zararlı etkisini arttırarak sonu ölüm ve sakatlıkla sonuçlanabilen beyin içi kanamalara neden olabileceğini belirten Dr. Mehmet Emin Anasız, beyin damarlarının yaş ilerledikçe yıprandığını ve elastiki özelliklerini kaybettiğini dile getirdi. Anasız, bu nedenle özellikle tansiyonu olan yaşlı insanlarda sıklıkla yaz aylarında direnci yeterince azalan beyin damarları yırtılarak beyin kanamaları oluştuğunu kaydetti. Yaz aylarında insanların daha fazla açık alanlara akın etmesi neticesinde kafa yaralanmalarında da artış olduğunu belirten Anasız, “Kafa yaralanmalarındaki bu artış bazen beyin ile kafatası kemikleri arasındaki alanda kanamalara neden olur. Bunun nedeni yaralanma neticesinde kırılan veya çatlayan kafatası kemikleri ile beyin üzerindeki damarların zedelenmesidir. Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarabilir. Yapılan çalışmalarda beyin kanamalarının özellikle yaz aylarında nispeten daha sık olduğu saptanmıştır. Hava basıncı değişiklikleri, sıcaklık artışları, nem şüpheli faktör olarak kabul edilmiştir. Yazın meydana gelen terleme neticesindeki su kaybı, ortamdaki artmış nem oranı ile birleştiğinde; vücuttan salgılanan bazı hormonlar, tansiyonda ani düşme ve yükselmelere neden olmaktadır. Tansiyondaki oynamalar altta yatan yapı zayıflığı ile birleşince beyin kanaması riskini de arttırmaktadır” dedi.
Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, yaz aylarında uyulması gereken kurallar hakkında da bilgi verdi. Anasız, önerileri doğrultusunda hareket edilmesinin beyin kanaması riskini en aza indirilebileceğini söyledi. Anasız, “Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu 12.00-16.00 saatleri arasında açık havada dolaşmamaya özen gösterilmeli. Su kaybına karşı bol su içilmeli. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalı. Açık havada geniş kenarlı şapka kullanılmalı. Fazla kilolardan kurtulmaya çalışılmalı. Düzenli spor yapılmalı. Stres en aza indirilmeli. Sigaradan uzak durulmalı. Tansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını zamanında ve düzenli olarak almalıdır” şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:49

İLGİLİ HABERLER