Sağlık
  • 26.1.2007 00:34

SİGARAYI BIRAKTIRACAK İLAÇLAR HAYAL DEĞİL!..

WASHINGTON - Beyindeki insula adlı bölümün nikotin bağımlılığıyla ilişkili olduğu, bu nedenle beyinlerinin bu bölümü zarar görmüş kişilerin sigarayı bıraktıktan sonra bir daha sigara içme isteği duymadıkları ortaya çıktı.
    
Araştırmacılar, geçmişte sigara içmiş ve beyinlerinde bu nedenle bazı hasarlar oluşmuş 69 kişiyi inceledi. Bu kişilerden 19'unun beyninde meydana gelen hasarlar duygusal deneyimlerde anahtar rol oynayan insulayı etkiliyordu.
    
Bu kişilerden 13'ü (yüzde 68,4) sigarayı bırakmış, bunlardan 12'si sigarayı kolay ve hızlı bir şekilde bıraktıktan sonra yeniden sigaraya başlamak için asla güçlü bir istek duymamıştı.
    
Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Antoine Bechara ve Anna Damasio, "bağımlılıklarda halledilmesi en güç sorunlardan birinin sigara içme, yemek yeme ya da uyuşturucu kullanmanın dayanılmaz isteğine son vermek" olduğunu belirttiler.
    
Bu araştırmayla artık beyinde yeni bir araştırma alanı bulduklarını söyleyen bilimadamları, insulayı etkileyecek ve tiryakilerin sigarayı bırakmasına yardımcı olacak ilaçların hayal olmadığını, ancak daha kısa vadede beynin bu bölümünün işleyişini değerlendirerek, mevcut tedavilerin başarısının saptanabileceğini vurguladılar.
    
Johann Christian Reil tarafından bulunan, bu nedenle Reil Adası da denilen insula, acı, öfke, mutluluk, iğrenme gibi duygusal deneyimleri yönetiyor.
    
Araştırma Amerikan Science dergisinde yayımlandı. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:34

İLGİLİ HABERLER