Dünya
  • 1.3.2005 00:04

TAHRAN'DA DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 70...

SEPHER SUPHİ
TAHRAN - Tahran'da önümüzdeki 10 yıl içersinde şiddetli bir depremin yaşanma olasılığının yüzde 70'ten fazla olduğu açıklandı.


İran'ın Zencan kentinde yapılan ''Depremden sonra krizi yönetmek'' adlı seminerde konuşan İran Deprem Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muhammed Riza Atrçiyan, Tahran'ın 5 ayrı fay hattı ile çevrili olduğunu hatırlatarak, bu fay hatlarından birinin hareketlenmesi ile diğer fayların aktif hale geleceğini belirtti.


Meydana gelebilecek depremin şiddetinin, kırılacak fay hattının boyu ile orantılı olacağını sözlerine ekleyen Atrçiyan, Tahran'ın kuzey fay hattının 75 kilometre uzunluğunda olduğunu hatırlatarak, bu fay hattının kırılması ile 7.2 şiddetinden büyük bir deprem meydana gelebileceğini ifade etti.
Tahran'da "deprem dönüş döneminin" 180 yıl olduğunu ve Tahran'da en son 170 sene önce şiddetli bir deprem yaşandığını dile getiren Atrçiyan, Böylece Tahran'da önümüzdeki 10 yıl içerisinde, 7'den büyük bir depremin meydana gelme olasılığının yüzde 70'ten fazla olduğunu kaydetti.


Tahran'da bulunan 17 büyük hastaneden 14'ünün, 6'dan büyük bir deprem karşısında dayanıklı olmadığı konusunda yetkilileri uyaran Atrçiyan, önlem alınması gerektiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER