Ekonomi
  • 17.4.2013 19:43

THY zirveye uçuyor

THY ile Airbus arasında uçak alımı imza töreni -Airbus Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Fabrice Bregier: -"Türk Hava Yollarının büyüme hızını kıskanıyoruz" -"Kısa bir zaman içerisinde dünyadaki en iyi 10 hava yolu şirketi içerisinde yer alacaksınız" -THY İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu: -"Hedefimiz dünyanın en büyük 10 havayolu şirketinden biri olmak" -"İlk üç aylık dönemde bir önceki yıla göre yolcu sayısı yüzde 25,5, dış hat yolcu sayısı yüzde 32,3, doluluk oranı 5,1 puan arttı" -"2003'ten bu yana yolcu sayısında 4 kat, ciroda 5 kat büyüdük"

İSTANBUL (AA) - Airbus Başkanı ve CEO'su Fabrice Bregier, "Türk Hava Yollarının (THY) büyüme hızını kıskanıyoruz. Kısa bir zaman içerisinde dünyadaki en iyi 10 hava yolu şirketi içerisinde yer alacaksınız" dedi.
     THY'nin Airbus'tan uçak alımı için düzenlen imza töreninde konuşan Bregier, THY'nin gelişmesine katkı vermekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Avrupa havayollarında sizin hizmetinizin kalitesi, etkinliği ve güvenliği açısından dünyadaki en üst düzeyde bulunuyorsunuz. Türk Hava Yolları ikinci kez arka arkaya Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçildi. Biz burada sadece bir sözleşme imzalamıyoruz, bir şirketin amaçlarını hep birlikte görüyoruz. Anladığım kadarıyla THY 39 milyon yolcuyu taşımış bir havayolu şirketi. Hedefleriniz çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir. Kısa bir zaman içerisinde dünyadaki en iyi 10 hava yolu şirketi içerisinde yer alacaksınız" diye konuştu.
     Türkiye ekonomisin büyümesinden ve THY'nin gelişiminden övgüyle söz eden Bregier, "Bu, THY'nin şu ana kadar yapılmış en büyük siparişi. Türkiye'nin ekonomik dinamizmi gerçekten etkileyici. Bu büyüme çok etkileyici bir büyüme. Bu büyüme aynı zamanda Airbus'ın da yararınadır. Sanayi projelerimiz çerçevesinde de 2025 itibariyle 2,4 milyar dolarlık bir harcama öngörüyoruz" bilgisini verdi.
    
     -"THY yoluna yeni yatırımlarla devam ediyor"-
    
     İmza töreninde konuşan THY İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Son yıllarda yaptığı atılımlar, elde ettiği büyüme rakamları ve başarılarla havacılık sektöründeki konumunu günden güne güçlendiren Türk Hava Yolları, yoluna yeni yatırımlarla devam ediyor" dedi.
     Topçu, sözlerine şöyle devam etti:
     "Hava taşımacılığı sektörünün birinci liginde yer alan Türk Hava Yolları, emin adımlarla gelecek planlarını yapıyor. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 havayolu şirketinden biri olmak. Hedefimize bizi ulaştıracak stratejimizi uygulamaya koyduk, sırasıyla bunları gerçekleştiriyoruz.
     Büyüme hedeflerimizin önemli kilometre taşlarından biri filomuza katacağımız uçakları belirlemek ve bunların siparişlerini vermekti. Geçtiğimiz günlerde bu önemli kararları aldık ve Türk sivil havacılık tarihinin en büyük uçak siparişlerini açıkladık. Bugün burada sizlerle tarihi bir anlaşmanın imzasına tanıklık edeceğiz. Atacağımız imza Türk Hava Yolları'nı, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 hedeflerine taşıyacak. Bu anlaşmayla Türk Hava Yolları, Avrupa'nın en büyüğü olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor."
     Dünyanın önemli uçak üreticilerinden biri olan Airbus'tan 2020 yılı sonuna kadar teslim alınmak üzere toplam 137 uçak alınacağını belirten Topçu, bunların 20 tanesinin A330-300 geniş gövde olmak üzere 25 adet A321, 4 adet A320 NEO, 53 adet A321 NEO ve 35 adet A321 NEO opsiyonunu içeren uçaklar olacağını söyledi.
    
     -"2020 yılı sonunda kargo uçakları dahil 375 civarında uçak bulunacak"-
    
     Avrupa'nın üçüncü büyük havayolu şirketi Türk Hava Yollarının önemli iş ortaklarından birisi olan Airbus ile 1985 yılından bu yana birlikte çalıştıklarını belirten Topçu, "Yeni siparişlerin teslim edilmesiyle birlikte filomuzda bulunan Airbus uçak sayısı 244 olacak. Halen filomuzdaki 215 uçağımızın 107'si Airbus uçaklarından oluşmaktadır. Anlaşmasını yaptığımız uçaklar filomuza 2015 yılından itibaren katılmaya başlayacak ve opsiyonlarla birlikte 2020'ye kadar filoya dahil edilecek. Bu yılın sonunda 235'e ulaşacak Türk Hava Yolları filosunda, 2020 yılı sonunda kargo uçakları dahil 375 civarında uçak bulunacak. Koltuk kapasitemiz iki katına çıkacak. Halen yaklaşık ortalaması 6,6 olan filo yaşı ise, yeni uçakların filoya katılımıyla 5'e düşecek" şeklinde konuştu.
     THY'nin önümüzdeki yıllara ilişkin hedeflerine de değinen Topçu, Türk Hava Yollarının geçtiğimiz yıl 39 milyon yolcuya hizmet sunduğunu, bu yılki hedeflerinin ise bu sayıyı 46 milyona çıkarmak olduğunu vurguladı.
     Yeni uçakların 7 yılda devreye girmesiyle yolcu sayısının 90 milyona ulaşmasını hedeflediklerini anlatan Topçu, şunları kaydetti:
     "Trafik sonuçlarında elde ettiğimiz başarıların mali sonuçlarda da kendini göstermesi önemli bir başarı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 15 milyar lira ciro yapan Türk Hava Yolları, kar ederek yılı kapattı ve yatırımcılarını sevindirdi.
     Yer hizmetlerinden bakım onarıma, uçak içi aksesuar ve koltuk üretiminden yakıt teminine ve ikram hizmetlerine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren 15 iştirakimiz var. İstanbul'u havacılık sektörünün bölgesel lojistik hizmet üssü yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
     Bu yılın ilk üç ayında elde ettiğimiz trafik sonuçları hedeflerimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi gösteriyor. İlk üç aylık dönemde bir önceki yıla göre yolcu sayısı yüzde 25,5, dış hat yolcu sayısı yüzde 32,3, doluluk oranı 5,1 puan arttı."
    
     -"2003'ten bu yana ciroda 5 kat büyüdük"-
    
     Topçu, 2003'ten bu yana yolcu sayısında 4, ciroda 5 kat büyüdüklerine dikkati çekerek, uçak filolarının ve hat sayılarının ise 4 kat büyüdüğünü aktardı.
     Bu büyüme rakamlarının karlılıkla beraber gerçekleşmesinin kendilerini ayrıca sevindirdiğini ifade eden Topçu, "Geldiğimiz nokta ve başarılarımız tesadüfi değil, izlediğimiz büyüme stratejisinin beklediğimiz sonuçları. Bugün geçmişte yaptığımız yatırımların sonuçlarını alıyoruz. Bugün attığımız adımlar da gelecekteki başarılarımızın temelini oluşturacak" değerlendirmesini yaptı.
     Topçu, konuşmasında Airbus yöneticilerine, "Türk uçak endüstrisine daha fazla katkıda bulunmalarını bekliyoruz. Gelişen ve bölgesinin en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye ile sivil havacılık konularında daha fazla işbirliği yapmalarını istiyoruz. Güçlü ekonomisi ve büyüme oranlarıyla dünya ekonomisinin önemli aktörleri arasına giren Türkiye'deki şirketlerimiz Airbus'a ortak yatırım için fırsat sunmaktadır. Bunu değerlendireceklerini umut ediyorum ve Türkiye'deki işbirliklerinin artacağına da inanıyorum" çağrısında bulundu.
    
     Muhabir: Gökhan Kurtaran
     Yayıncı: Zekeriya Gülün

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER