Medya
  • 1.8.2007 10:08

TMSF, SABAH’IN SATIŞI İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Yapılacak çalışma sonunda ortaya çıkacak yeni değerin 1.4 milyar doları geçmesi bekleniyor.

İşadamları Turgay Ciner ile Dinç Bilgin arasındaki gizli protokolü gerekçe göstererek Merkez Grubu Holding A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren medya şirketlerine 1 Nisan tarihinde el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), seçimlerin ardından, bu şirketlerin satışı için düğmeye bastı. TMSF yönetimi, Sabah Grubu şirketlerin değer tespitinin yapılması için danışman şirketlere talimat verdi.

TMSF, Sabah Grubu’nun değer tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanıp ihaleye çıkılması için, grubun, geçtiğimiz yıl yapılan halka arz girişimi öncesinde değerini tespit eden danışman şirketlerle çalışmayı kararlaştırdı. Merkez Yayın Holding, 2006 yılında halka arz edilmek istenmiş, ancak gelen tepkiler üzerine askıya alınmıştı.

İHALE 2 AY İÇİNDE

Holdingin halka arz girişimi öncesinde değer tespiti yapılmış ve şirketlerinin tümünün değerinin 1.4 milyar dolar olduğu belirlenmişti. TMSF, Sabah Grubu’nun o dönemde değer tespitini yapan danışman şirketlerden, raporlarını revize etmesini istedi. Grubun satışına ilişkin ihale aşamasında da bu raporlar kullanılacak. Danışman şirketler, değer tespitine ilişkin raporlar yanında, medya grubunun satış yöntemiyle ilgili de ön çalışma yapacak. Bu çalışmaya TMSF uzmanları da katılacak. Bu çalışmayla, satış yöntemiyle ilgili alternatifler hazırlanacak. Tüm bu çalışmaların iki ay içinde tamamlanması beklenirken, ardından da medya grubunun satış ihalesi yapılacak.




İhaleye yoğun ilgi var

TMSF tarafından önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak olan medya şirketlerine, yurtdışından yoğun ilgi olduğu bildirildi. Şirketlere, Avrupa ve ABD’nin yanı sıra, başta Azerbaycan olmak üzere, Orta Asya ülkelerinden de ilgi olduğu öğrenildi. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, yaptığı açıklamada, Sabah Grubu şirketlerinin satışında, varlık satış yönteminin yanı sıra hisse satış yöntemini de deneyebileceklerini belirtmişti.

Son karar Fon’un

DANIŞMAN şirket ve TMSF uzmanları, Sabah Grubu’na ait şirketlerin satış yöntemi konusunda ayrıntılı rapor hazırlayacak. Bu rapor, şirketlerin grup olarak satılması, hisselerinin satılması ve paketler halinde satılması gibi alternatiflerden oluşacak. Her satış yönteminin artıları ve eksileri, bu raporlarda yer alacak. Fon Kurulu da şirketlerin satış yöntemi hakkında son kararı verecek. Fon Kurulu üyeleri, Sabah Gazetesi ve atv, Kanal 1 ve Takvim Gazetesi, dergiler ile Ege Bölgesi’nde yayın yapan şirketlerin ayrı dört grup halinde satılması görüşünü savunuyor. TMSF, Uzan Grubu’na ait Kral TV ve Kral FM için de değer tespiti yaptırıyor. Sabah Grubu şirketleriyle birlikte Kral TV için de yeniden ihaleye çıkılması planlanıyor.

Yıl sonuna kadar

TMSF, grubun ihale işlemlerini yılsonuna kadar tamamlamayı planlıyor. İhalelerin ardından, sonuçlar RTÜK ve Rekabet Kurulu’na sunulacak. Son kararı TMSF Başkanı Ahmet Ertürk başkanlığındaki Fon Kurulu verecek. Eğer, ihaleyi kazanan firmalarla ilgili, “risk unsuru” ortaya çıkarsa, Fon Kurulu ihaleyi onaylamama hakkını kullanacak.

 

(AKŞAM)


Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:02

İLGİLİ HABERLER