Sağlık
  • 14.5.2006 11:14

YAN ETKİSİ: İNTİHAR

OLASI yan etkileri uzun süredir tartışılan ve Türkiye'de de satılan Seroxat isimli antidepresan ilacın, intihar eğilimini artırıyor olabileceği açıklandı. Bugüne kadar, intihar eğilimini artırdığı yolundaki araştırma sonuçlarına karşı çıkan ilacın üreticisi olan GlaxoSmithKline adlı şirket, İngiltere'de tüm ilgili doktorlara gönderdiği uyarı yazısında, ilacın, intihar eğilimini artırıyor olabileceğini açıkladı.
DOKTORLARA gönderilen yazıda, klinik deneylerin sonuçlarının yeniden değerlendirildiği, Seroxat alan hastaların intihar eğilimlerinin, plasebo (etkisiz ilaç) verilen hastalara oranla dikkat çekici şekilde arttığının görüldüğü belirtildi. İlacın 18 yaşından küçüklerde kullanımı, üç yıl önce yasaklanmıştı. Şimdi gönderilen uyarı yazısında ilacın "yetişkinlerde de" intihara yol açabileceği özellikle belirtildi.
SEROXAT'IN Türkiye'de orta düzeyde kullanılan bir ilaç olduğunu belirten Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli, "İlaç özellikle depresyon vakalarında kullanılıyor. Bu grup ilaçlar bazı insanlarda ilk kullanıldığı günlerde bir miktar sıkıntı yaratsa da bizlere böyle bir uyarı gelmedi" dedi. Verimli Türkiye'de bu ilaç nedeniyle bir intihar vakası görülmediğini de kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER